15 september 2020
Lector Ricardo Weewer opponeerde vandaag vanuit Arnhem bij de promotie van Stephen Kerber, hoofd Research van Underwriters Laboratories (UL) en UL FSRI (UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). "Ik zie dit als een erkenning van de internationale statuur van de Brandweeracademie van het IFV en de bijdrage die we leveren aan de kennisontwikkeling op het gebied van brandveiligheid", blogt Weewer.
Stephen Kerber promoveerde op dinsdag 15 september aan de Zweedse Lund University op het proefschrift getiteld Utilizing research to Enhance Fire Service Knowledge. Zijn proefschrift beslaat bijna een decennium aan praktijkgericht onderzoek dat is uitgevoerd door UL/FSRI ten behoeve van de veiligheid van de samenleving én de veiligheid van brandweermensen.
Toen ik zo'n zeven jaar geleden aantrad als lector Brandweerkunde waren de eerste rapporten die ik las de rapporten van UL. Stephen Kerber zwaaide daar destijds als hoofd Onderzoek de scepter. Ik las de rapporten met stijgende verbazing. Want het onderzoek toonde aan dat branden waren veranderd. Ik leerde over ventilatiegecontroleerde branden, en de gevaren die deze met zich meebrachten. Mijn kennis zakte door het ijs, veel van wat ik dacht waar te zijn bleek achterhaald door de 'nieuwe branden' en er bleken mythes te zijn. In mijn lectorale rede De rode kroonjuwelen verhaal ik over deze verwondering en verbazing over alles wat ik nu leerde. Het gaf mij inspiratie en energie om de doelen van mijn lectoraat scherp te stellen. De veiligheid van brandweermensen en de samenleving stond op het spel als we niet zouden uitzoeken wat die moderne branden betekenen voor overlevingsmogelijkheden, vluchten en brandbestrijdingstactieken.
Wat mij vooral erg boeide was de manier waarop hij het onderzoek organiseerde. Er werd samengewerkt met echte brandweermensen en onderzoekers. Een advisory board bestaande uit brandweermensen uit de praktijk dacht mee over wat er onderzocht moest worden, een technical panel over de uitvoering in de praktijk, en de uitvoering werd gedaan door brandweermensen. Alle brandweermensen die belangstelling hadden konden erbij zijn, en hijzelf gaf toelichting en commentaar en ging met hen in discussie tijdens de experimenten. En ik besloot: zo wil ik dat ook! En zo hebben we het tot nog toe ook gedaan bij de Brandweeracademie. In Zutphen, in Oudewater, maar ook tijdens het onderzoek naar rookgaskoeling, de offensieve buiteninzet en commandovoering.
Tijdens zijn presentatie voorafgaand aan mijn lectorale rede noemde oud-politielector Cees Sprenger dit "participatief praktijkgericht onderzoek, dat een belevenis is die het leren in de frontlinie bevordert". En ik denk dat het waar is. De resultaten van het onderzoek van UL, maar ook de onderzoeken van de Brandweeracademie zijn vrijwel direct onderwerp van gesprek onder brandweermensen en dat leidt tot snelle disseminatie van nieuwe kennis. Dat is ook waar het Steve Kerber om te doen was. Hij noemt dat in zijn proefschrift het Fire Service Improvement Model, en hij heeft met zijn manier van onderzoek dit model verbeterd. Het lijkt nu overigens sprekend op het KEI-model (KEI = Kennis, Ervaring en Improvisatie) zoals dat in De rode kroonjuwelen is gepresenteerd. Hoe je op verschillende werelddelen toch ongeveer tot dezelfde gedachten kan komen. In zijn proefschrift beschrijft hij het grote belang van de vertaling van theorie naar praktijk, en hoe dat zou kunnen. Ik zie daar grote overeenkomsten met de aanpak van onze Brandweeracademie. Heel interessant om dat eens te lezen.
Het proefschrift bestaat uit een overview en zeven peer reviewed publicaties. Het centrale thema is 'de toepassing van onderzoek om de kennis van de brandweer te vergroten'. Naast een beschouwing over de manier waarop praktijkgericht onderzoek zou kunnen worden vormgegeven opdat het ook echt leidt tot aanpassingen in de dagelijkse praktijk worden een aantal inhoudelijke onderwerpen besproken. Allereerst uiteraard waar het mee begon: branden leken anders te zijn dan vroeger. Maar wat was er dan anders? Meer rook, snellere ontwikkeling (iedereen kent wel die filmpjes van UL waarin wordt getoond dat de flashover veel sneller optreedt dan vroeger), maar ook wat dat betekende voor de brandweertactiek. Na 100 seconden zoeken met de deur open treedt er een plotselinge flashover op die voor brandweermensen niet te overleven is. Verder is er uitgebreid gekeken naar de effecten van ventileren. Conclusie: eerst water op het vuur en dan ventileren. Dat was een game changer voor al die innovatieve brandweermensen die waren gaan geloven dat ventileren een goede zaak was onder alle omstandigheden. Ook is er gekeken naar de effecten van een buitenaanval en een binnenaanval en naar de effecten van open en gesloten deuren op de overleefbaarheid van mensen in het gebouw.
De resultaten van het onderzoek hebben hun weg al gevonden richting verschillende brandweerkorpsen in de wereld. Er is echter geen brandweer die zoals wij in Nederland ook daadwerkelijk de bevindingen hebben opgenomen in de Basisprincipes van brandbestrijding, uiteraard naast onze eigen bevindingen uit praktijkonderzoek. Het gaat dan bijvoorbeeld om het toepassen van deurcontrole en de transitional attack (buiteninzet), zo snel mogelijk water op het vuur, het toepassen van antiventilatie en voorwaarden aan ventilatietechnieken. Het advies aan burgers om deuren te sluiten om langer te overleven werd door ons eigen onderzoek in Zutphen onverkort bevestigd en maakt nu deel uit van de voorlichtingscampagnes.
Toen ik hem mailde dat ik zeer vereerd was met de uitnodiging om te opponeren antwoordde hij: "I hope you find this dissertation useful in some way considering you have one of the most active firefighter research programs in the world!". Ik zie dit als een groot compliment voor de Nederlandse brandweer, de Brandweeracademie, de brandweerlectoraten en het IFV. Dat wilde ik toch graag met jullie delen. Waar een klein land groot in is!
Ricardo Weewerlector Brandweerkunde
Nieuwsberichten voortaan automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u aan voor onze nieuwsbrief.