16 maart 2017
Tijdens de Incidentonderzoeksdag 2017 werden twee deelnemers in de zaal verrast. Zij ontvingen de eerste exemplaren van het boekje ‘Leren en brandweer’. Met deze publicatie wil de Brandweeracademie inzichten die de laatste jaren zijn ‘ontdekt’, delen met collega’s uit het veld. Het redactieteam, Wim Beckmann en Annemieke Hendriks van de Brandweeracademie van het IFV en Mirjam Brussen van Twynstra Gudde, vertelt meer over de totstandkoming van het boek. Het delen van nieuwe invalshoeken, concepten en ontwikkelingen rond het leren van brandweermensen. Dat was voor het redactieteam een belangrijke reden om ‘Leren en brandweer’, te schrijven. “We willen dit soort ontwikkelingen, bijvoorbeeld uit het project Versterking Brandweeronderwijs, delen met onze collega’s in het land”, aldus Beckmann, manager Brandweeracademie. “Te vaak horen we nog het geluid dat er weinig geleerd wordt binnen de brandweer. Met dit boekje willen wij laten zien dat er juist continu geleerd wordt. Tegelijkertijd willen we zo als Brandweeracademie een extra steentje bijdragen aan het ondersteunen van onze collega’s in hun vakbekwaamheid en hun laten zien hoe er ook geleerd kan worden.” Hendriks, projectleider onderwijscontent bij de Brandweeracademie, beaamt dat: “We richten ons dan ook niet alleen op de collega’s van Vakbekwaamheid die zo’n belangrijke rol vervullen bij vakbekwaam worden en blijven, maar ook op bijvoorbeeld leidinggevenden en medewerkers HRM die bezig zijn met organisatieontwikkeling en individuele ontwikkeling van medewerkers. En niet te vergeten op de kennisregisseurs en (brand)onderzoekers die zich inspannen voor kennisontwikkeling en -verspreiding.”
“Tijdens de totstandkoming van ‘Leren en brandweer’ werd de groep auteurs steeds groter”, zo vervolgt Brussen, adviseur bij Twynstra Gudde. “We zijn met z’n drieën begonnen met de ideeënvorming. Wat wilden we vertellen, welke onderwerpen moesten erin en in welke vorm wilden we het doen? We beseften dat de uitgave niet compleet kon zijn zonder voorbeelden uit de praktijk. In veiligheidsregio’s, bij de regionale opleidingsinstituten en ook bij de Brandweeracademie zijn er mooie initiatieven die bijdragen aan het versterken van het leren van brandweermensen!” Hendriks: “Iedereen die we vroegen om een grote of kleine bijdrage reageerde enthousiast en werkte graag mee.” Volgens Beckmann mag het resultaat er dan ook zijn. “We kunnen onmogelijk een compleet beeld geven van de stand van zaken binnen de vakbekwaamheid van de brandweer, maar we bieden wel een interessante bloemlezing en inspiratiebron waarmee we mensen aan het denken zetten en helpen het op andere manieren te doen.”
Volgens Brussen is het leren van incidenten en inzichten uit onderzoeken essentieel voor de brandweer. “Maar hoe kom je verder dan het vertellen van het verhaal en het benoemen van leerpunten? Met ‘Leren en brandweer’ willen we de collega’s meer kennis en inzichten aanreiken en hen op weg helpen om het leren binnen de brandweer op vernieuwende, doordachte en creatieve manieren vorm te geven.” Hendriks ziet dat binnen de brandweer met elkaar stappen worden gemaakt om onderzoek, leren en praktijkervaringen steeds beter met elkaar te verbinden. “Dat zie je ook weer op de Incidentonderzoeksdag. Ik hoop dat het boekje daarbij extra kan helpen.”
Beckmann voegt eraan toe: “We hopen dat lezers hun reacties en ervaringen met ons willen delen, daar kunnen wij ook weer van leren. Samen komen we verder. En dat leidt in de toekomst vast tot nog meer mooie initiatieven.”
Leren en brandweer - Over hoe mensen leren, ook binnen de brandweer
De uitgave is verkrijgbaar in onze webshop.