3 juli 2020
In 2019 heeft de Brandweeracademie onderzocht welke groepen in de samenleving het meest kwetsbaar zijn voor brand. "In aanvulling hierop hebben we onderzocht hoe het brandrisico bij drie (potentiële) risicogroepen kan worden gereduceerd. Ook hebben we inzichtelijk gemaakt welke partijen daarbij een verantwoordelijkheid kunnen hebben of krijgen", vertelt lector Brandpreventie René Hagen.
Voor het rapport zijn drie groepen met een verhoogd woningbrandrisico geselecteerd: mensen met een fysieke beperking, mensen met een cognitieve beperking en huishoudens met een lage sociaaleconomische status. Hagen: "Voor deze groepen hebben we brandveiligheidsmaatregelen geïnventariseerd die gericht zijn op gedragsverandering, op aanpassing van de woonomgeving en op hulp van derden. Een paar voorbeelden: risicogroepen kunnen ontmoedigd worden om risicoverhogende activiteiten te ondernemen, zoals koken, roken of het aansteken van kaarsen. Rookmelders, liefst gekoppeld, bevorderen de snelle ontdekking van een brand. En door zorgverleners voorlichting te geven over brandgevaarlijke situaties in woningen van kwetsbare personen, kunnen zij die gevaarlijke situaties signaleren en waar mogelijk helpen wegnemen."
Daarnaast hebben de onderzoekers een overzicht gemaakt van de partijen die kunnen delen in de verantwoordelijkheid voor het verkleinen van het woningbrandrisico voor de risicogroepen. "We onderscheiden gemeentelijke actoren (zoals Wmo-consulenten en sociale wijkteams), actoren op het gebied van wonen (woningcorporaties en huismeesters) en actoren op het gebied van zorg en welzijn. Denk bij die laatste categorie aan mantelzorgondersteuners en wijkverpleegkundigen", licht Hagen toe. Hij sluit af: "Door meer partijen te betrekken bij de problematiek van brandveiligheid, wordt de zorg voor brandveiligheid een gedeelde zorg en zal daarmee verbeteren. Brandveiligheid wordt zo een belangrijker maatschappelijk thema en de brandweer c.q. veiligheidsregio krijgt daarmee meer een plek binnen het netwerk van maatschappelijke organisaties en instanties."
Risicogroepen: verantwoordelijkheidsverdeling en handelingsperspectief
Nieuwsberichten voortaan automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u aan voor onze nieuwsbrief.