5 maart 2020
Onze samenleving wordt geconfronteerd met nieuwe crisistypen. De nieuwe crises zijn moeilijk kenbaar, beperken zich niet tot één bepaalde sector en kunnen razendsnel escaleren. Ook veiligheidsregio's krijgen vroeg of laat te maken met nieuwe crisistypen, waaronder digitale ontwrichting. In opdracht van de Raad van Directeuren Veiligheidsregio onderzocht het IFV hoe veiligheidsregio's cyberrisico's inventariseren en hoe zij zich op digitale risico's voorbereiden.
Veiligheidsregio's ondernemen al diverse activiteiten om zich voor te bereiden op digitale verstoringen, zoals:
Voor veel veiligheidsregio's is het nog zoeken hoe zich adequaat te prepareren op digitale verstoringen.
De onderzoekers geven enkele aanbevelingen die bijdragen aan een verdere preparatie op cyberwaakzaamheid en -gevolgbestrijding:
Landelijk portefeuillehouder Digitale ontwrichting en cyber, Steven van de Looij, heeft het rapport met interesse gelezen: "Het rapport laat onomstotelijk zien dat cyberrisico's een erg relevant en actueel thema zijn voor de veiligheidsregio's. De regio's geven zichzelf slechts een magere voldoende voor de voorbereiding op digitale risico's. Het rapport geeft ook aan dat er op het gebied van kennis en kunde op dit thema nog veel te ontwikkelen valt." Laurens van der Varst, senior onderzoeker bij het IFV, vult aan: "Vanzelfsprekend leven er bij veiligheidsregio's vragen over cyberrisico's: over alarmering, benodigde expertise, over de rol van het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum). Niet gek: het is een nieuw risico waarmee veiligheidsregio's nog beperkt ervaring hebben. De opgave is, wat ons betreft, om met crisispartners te verkennen waar bestaande werkwijzen toepasbaar zijn. En wat veiligheidsregio's aanvullend kunnen doen in de preparatie op cybergevolgbestrijding."
Rapport Cyberrisico's en veiligheidsregio's. Hoe beoordelen veiligheidsregio's cyberrisico's?
Factsheet Cyberrisico's en veiligheidsregio's. Hoe beoordelen veiligheidsregio's cyberrisico's?