25 mei 2020
Hoe hebben burgemeesters de coronacrisis tot nu toe ervaren en wat zijn hun grootste zorgen? Onderzoekers van het lectoraat Crisisbeheersing van het IFV vroegen het opnieuw aan twintig burgemeesters met wie zij eerder spraken. "We zijn inmiddels een aantal weken verder en waar het nu om gaat is dat burgemeesters oog hebben voor zowel de nazorg en de gevolgen die de coronacrisis nu reeds heeft en tegelijkertijd wegbereiders zijn van de terugkeer van reguliere gemeentelijke processen. Daarmee wordt veel van burgemeesters gevraagd. Zij zullen zich moeten zien te ontpoppen tot simultaanschakers", aldus lector Crisisbeheersing Menno van Duin.
Na de uitbraak van het coronavirus volgden drastische maatregelen om verspreiding van het virus in Nederland tegen te gaan. Met de persconferentie van premier Rutte op 22 april brak in feite een nieuwe fase aan: er werd perspectief geboden op een versoepeling van de maatregelen, waarmee op 11 mei een aanvang is gemaakt.
Burgemeesters zijn bekend met hun rol van burgervader of burgermoeder; de welgemeende hand op de schouder, waar in deze tijd vooral virtueel vorm aan moet worden gegeven. Ook zijn zij zich ervan bewust dat het erop aankomt inwoners van hun gemeente te blijven motiveren zich te houden aan de anderhalve meter afstand. Daarbij zullen burgemeesters – meer dan ze tot nu toe gewend zijn – ook die andere kant van de ouderrol op zich moeten nemen, namelijk inwoners waarschuwen, uitleggen waarom iets niet kan en aanspreken op hun verantwoordelijkheid.
Het rapport is tot stand gekomen via de methode van 'snelle kennismobilisatie'. Om het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C) inzicht te bieden in de vraagstukken die in gemeenten leven, heeft het lectoraat Crisisbeheersing – als vervolg op de eerste interviewreeks die begin april plaatsvond – voor een tweede maal een aantal burgemeesters gevraagd naar hun ervaringen. De verkregen inzichten komen via het LOT-C direct ten dienste van de advisering aan de veiligheidsregio's en de landelijke crisisbesluitvormingsstructuur.
In de tweede reeks gesprekken is ingegaan op de volgende thema's:
De impact van de coronacrisis op gemeenten. Tweede tussenrapportage: tweeënhalve maand na de uitbraak