11 oktober 2019In mei dit jaar is het Europese project ASSISTANCE van start gegaan. Doel van dit project is de verschillende first responders (hulpverleners) in een incidentgebied beschermen en helpen door hun mogelijkheden en vaardigheden te verbeteren in het gebruik van drones/UAV, robots en sensoren. De afgelopen maanden is er veel werk verzet.
In de zomer heeft het IFV een enquête uitgezet bij first responders via de partners in Nederland, Polen, Spanje, Turkije en Zweden. Hier hebben 150 hulpverleners aan meegewerkt, met name uit Nederland en Zweden. De Nederlandse respondenten werken onder andere voor de Gezamenlijke Brandweer in hun rol als eindgebruiker.
Uit de enquête blijkt dat hulpverleners drones het meest professioneel - in hun werk - hebben gebruikt, gevolgd door sensoren. In hun vrije tijd heeft bijna de helft van de first responders drones (vaak) gebruikt, en een derde gebruikt sensoren. Robots worden door de hulpverleners relatief weinig - zakelijk en privé - gebruikt.
Huidig gebruik van drones, wearables en robots (professioneel)
De hulpverleners gaven voor alle drie de hulpmiddelen aan met name training te hebben gehad via workshops en handboeken en bij drones ook lezingen/seminars. Over het algemeen zijn de first responders positief over de gekregen trainingsmethoden. Kijken we naar de voorkeur voor een trainingsmethode, ongeacht het middel, dan scoren digitale simulaties, e-learning, workshops en informatieve films hoog.
Voorkeur trainingsmethoden
De hulpverleners gaven aan dat ze, om drones, wearables en robots te gebruiken tijdens incidenten het volgende nodig hebben:
Samen met een aantal EU-partners heeft het IFV een lijst gemaakt met randvoorwaarden voor de gebruikte middelen en de inzet van de first responders in de pilot. Voorbeelden hiervan zijn:
Beschikbare VR-/MR-/AR-platformsOok de Europese partners hebben niet stilgezeten. Inmiddels is er een overzicht gemaakt van trainingsplatforms van de EU-partners die gebruikt worden, met hun kenmerken. Naast ADMS van het IFV, is er in Spanje een VR-/MR-/AR-platform en heeft Polen een VR-cursus voor dronepiloten.
Behoeftenonderzoek breder gebruik van technologieënFirst responders hebben vooral behoefte aan complexere Command and Control technologieën tijdens hulpverleningsinzetten, denk aan real-time videostreaming, digitale kaarten (GIS), computergestuurde meldkamerinfomatie en geavanceerde telecommunicatie. Daarnaast willen ze onbemande platforms die helpen bij het verkennen van gevaarlijke plaatsen en het zoeken naar personen en bedreigingen. En hebben ze belangstelling voor optische, CBRN- en temperatuursensoren.
CommunicatiestructuurInmiddels is ook de huidige en gewenste communicatie- en netwerkarchitectuur, inclusief randvoorwaarden en specificaties in kaart gebracht.
Het IFV is nu bezig met het ontwikkelen van een trainingsmethodologie en het beschrijven van de evaluatiecriteria voor de pilots.
Wil je meer weten over het Europees project ASSISTANCE? Neem dan contact op met het IFV-projectteam (projectmanager Kenny Essers, projectleider Eric Didderen of EU-projectcoördinator Hans Versnel) via info@ifv.nl.