20 mei 2020
Vrachtvervoer in personenvervoer en robotisering in de logistiek. Lector Nils Rosmuller blogt over wat de anderhalvemetersamenleving kan betekenen voor energie- en transportveiligheid.
Binnen ons lectoraat Energie- en transportveiligheid werken we ook tijdens de coronacrisis volop door aan onderzoeken zoals die over waterstofveiligheid in de woonomgeving, brandveiligheid in metrotunnels, busstation voor parkeren en laden van elektrische en waterstofbussen, brandveiligheid parkeergarages en elektrische voertuigen, omgevingsveiligheid en de Omgevingswet [1]. We werken wel anders, dat wel: vanuit huis met regelmatig (beeld)beloverleg. Maar ondertussen denken we ook na over wat de (nasleep van de) coronacrisis, de anderhalvemetersamenleving, kan betekenen voor ons vakgebied.
Zo brainstormden [2] we recent over die gevolgen die de anderhalvemetersamenleving mogelijk heeft voor energie- en transportveiligheid. Het doel ervan was om te komen tot een scala aan 'korte-redeneerlijnen' waarin corona de aanleiding was voor een toe-/afname op het gebied van transportveiligheid of energieveiligheid in de anderhalvemetersamenleving.
Vervolgens hebben we de redenering met zijn allen bediscussieerd waarna we voor onszelf tot een oordeel kwamen of het een interessante onderzoeksrichting is om te verkennen. Interessant hangt in ons geval nauw samen met of er een ander veiligheidsmechanisme/-scenario optreedt (dus niet of er meer/minder van hetzelfde risico optreedt). Twee van de zeventien redeneringen licht ik er kort uit omdat ze leiden tot andersoortige veiligheidsvraagstukken.
Vanwege de anderhalvemetersamenleving zullen niet alle zitplekken in vliegtuigen, treinen, bussen en trams door mensen bezet mogen worden. Derhalve zijn geluiden te horen om op de lege plekken goederen te vervoeren [3]. De goederen dienen als extra inkomsten en buffer tussen reizigers. Ook los van corona zijn dit soort combi's al eerder gemaakt [4]. Daarnaast zijn er de ideeën om bijvoorbeeld met goederenvervoer door passagierstunnels te rijden en passagierstreinen op bijvoorbeeld de Betuweroute te laten rijden.
Voor ons als lectoraat is dan de interessante vraag wat dit betekent voor de kinetische energie bij botsingen, stabiliteit en weglegging, brandveiligheid van en in de voertuigen, maar ook in specifieke objecten zoals tunnels en pareergarages. En iets abstracter, kun je 'zomaar' een ontworpen systeem gebruiken voor een andersoortige activiteit? En wat zijn daarvan de veiligheidsconsequenties?
In de logistiek en warehousing zien we op diverse plekken in de media de robotisering terugkomen als toekomstbeeld. Robotisering verwijst naar de behoorlijk autonome taakuitvoering door machines/robots zonder verdere menselijke interventie. Steeds meer activiteiten in magazijnen worden door robots overgenomen van de mens [5]. De vermenging van mens en robots bij orderpicking is hiervan een voorbeeld, net als dat de coronacrisis een impuls is oor de alsmaar verdergaande robotisering in de havens [6].
Een tweede toepassing is die van Amazon, waarin zij robots door magazijnen sturen om het coronavirus te bestrijden [7]. Zeker actueel, en relevant, met bijvoorbeeld het oog op de corona-uitbraak bij DPD net over de grens [8].
Voor ons als lectoraat is dan de interessante vraag welke weerslag dit heeft op de veiligheid in het magazijn (brandveiligheid robots, het opladen van robots en arbeidsveiligheid in relatie tot veranderende werkmethodes), maar ook de wijze van verpakken en laden van trucks op de weg.
Wat mij betreft, hoewel kort en met een beperkt groepje veiligheidsdenkers, uiterst goed bestede tijd. Derhalve zijn we zeer benieuwd naar soortgelijke ontwikkelingen als mogelijk gevolg van de anderhalvemetersamenleving waarmee specifieke veiligheidsmechanismen gepaard gaan. Ik verneem ze graag!
Nils Rosmullerlector Energie- en transportveiligheid
[1] Zie onze onderzoeksagenda.
[2] De brainstorm vond plaats op 12 mei, via een MS Teams-vergadering van 1 uur, met deelname van Inge Trijssenaar, Margreet Spoelstra, Hans Spobeck, Johan van der Graaf, Tom Hessels en Nils Rosmuller.
[3] https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/18/technologie/stoelenfabrikant-gebruik-vracht-om-passagiers-te-scheiden?utm_campaign=200421-flits&utm_content=01-nieuwsflits&utm_source=mailplus-nieuws&utm_medium=email
[4] https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/combineer-openbaar-vervoer-en-vrachtvervoer/
[5] https://www.dinalog.nl/mens-en-robot-in-het-magazijn/
[6] https://www.nieuwsbladtransport.nl/havens/2020/04/15/gaan-havens-massaal-robotiseren-door-de-corona-uitbraak/?utm_source=ntweekly&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=ntweekly
[7] https://www.warehousetotaal.nl/corona/robot-van-amazon-doodt-coronavirus-in-warehouses/110556/?utm_campaign=200513-flits&utm_content=01-nieuwsflits&utm_source=mailplus-nieuws&utm_medium=email
[8] https://www.transport-online.nl/site/115111/corona-uitbraak-in-dpd-distributiecentrum-bij-grens-nederland/