7 januari 2020
Eind vorig jaar organiseerde het IFV samen met vijf veiligheidsregio's een hackathon rondom personeelsgegevens. Welke definities hanteren de regio's hiervoor? Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? Tijdens de bijeenkomst bleek dat de verschillen overbrugbaar zijn. Projectleider Ricardo Kleijweg vertelt.
"Op dit moment is het heel lastig om informatie over personeel van verschillende veiligheidsregio's goed te vergelijken. Dat komt omdat er verschillende definities worden gebruikt"", steekt Ricardo Kleijweg, projectleider Kernregistratie Personeel (KRP), van wal. "Als we geen appels en peren meer vergelijken en goede 'kernregistraties' vastleggen, zijn er veel voordelen te behalen. Bijvoorbeeld met één druk op de knop inzicht in het totaal aantal brandweermensen en waar ze inzetbaar zijn. Maar ook geautomatiseerde aanlevering van deze gegevens én het publiceren van goede, landelijke statistieken."
Dit sfeerfilmpje geeft een indruk van de dag.
"Tijdens de hackathon gingen zo'n 25 enthousiaste deelnemers van vijf regio's met elkaar in gesprek. De deelnemers namen een verzameling personeelsgegevens mee, zodat we aan de hand van de daadwerkelijke data de parallellen en verschillen inzichtelijk konden maken. Natuurlijk was de bijeenkomst AVG-proof", vertelt Kleijweg.
Het werd tijdens de hackathon duidelijk dat de aanwezige verschillen niet onoverkomelijk waren. Ter plekke zijn vertalingen gemaakt ('mappings') om verschillen te overbruggen. Kleijweg: "Een voorbeeld dat onderzocht werd, was het totaal aantal brandweermensen en waar ze in te zetten zijn. Een brandweerman (of -vrouw) kan bijvoorbeeld in de ene regio beroeps zijn, en in de andere regio vrijwilliger. Tel je die dan als één of als twee? De deelnemende regio's hebben afgesproken deze vraagstelling in 2020 als coalitie nader te onderzoeken. De uitkomst kan andere regio's helpen bij dezelfde uitdaging." '
"Uniformiteit van begrippen ('kernregistratie') biedt meer inzicht in de landelijke en lokale stand van zaken. De inzet van personeel en materieel kan bijvoorbeeld beter op elkaar afgestemd worden. En op termijn kan ook beter voorspeld worden hoeveel en welk type personeel moet worden aangenomen om toekomstbestendig te zijn en te blijven. Slimmer registreren helpt bovendien bij het vroegtijdig signaleren van trends en het maken van landelijke statistieken. Bijvoorbeeld voor de nieuwe taak van het IFV om vanaf 2020 landelijke brandweerkerncijfers te publiceren", legt Kleijweg uit. "Omdat de uitvraag van deze gegevens regio's nu vaak veel tijd kost, kijkt het IFV naar een oplossing om deze gegevens geautomatiseerd te kunnen aanleveren."
De hackathon was een gezamenlijk initiatief van het IFV en de veiligheidsregio's Drenthe, Midden- en West Brabant, Zaanstreek-Waterland, Rotterdam-Rijnmond en Kennemerland. De dag werd begeleid door M&I Partners.
'Kernregistratie' is een speerpunt van het Programma Informatievoorziening Veiligheidsregio's (2015-2020). Er zijn in totaal twaalf kernregistraties, waaronder de kernregistratie personeel (KRP). Ook in het nieuwe programma voor 2020-2025 zijn kernregistraties een belangrijk onderdeel om uiteindelijk snel inzicht te kunnen krijgen in de regionale en landelijke stand van zaken en (operationele) informatie eenvoudig te kunnen uitwisselen, binnen de regio en met andere crisispartners.
Neem voor meer informatie contact op met Ricardo Kleijweg, projectleider KRP, ricardo.kleijweg@ifv.nl.