6 januari 2016
Vanaf 4 januari 2016 verandert in Nederland de werkwijze voor geneeskundige hulpverlening bij grote incidenten en vervangt het model voor Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) de huidige Geneeskundige Combinatie (GNK-C). GGB kenmerkt zich door optimaal gebruik van bestaande capaciteit door aansluiting op de dagelijkse hulpverlening door ambulancezorg en traumateams en het inzetten van extra capaciteit als dat nodig is. Dit zorgt voor een snelle inzetmogelijkheid en een flexibele werkwijze, die ook nog eens goedkoper is dan het huidige model.
Na het besluit van het Veiligheidsberaad eind 2014 om over te gaan tot de invoering van het nieuwe landelijke bijstandsmodel voor grootschalige geneeskundige hulpverlening, moest er in 2015 hard worden gewerkt om dat ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. De betrokken partijen, GGD GHOR Nederland, Ambulancezorg Nederland (AZN), het Rode Kruis (RK), het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) hebben er in de afgelopen tijd dan ook alles aan gedaan om de invoering voorspoedig te laten verlopen.
De ambulancezorg heeft met het project ‘RAV’s voorbereid’ een nieuwe werkwijze uitgewerkt voor de inzet in grootschalige situaties, een hoeksteen in het operationeel maken van GGB. Het Rode Kruis heeft veel gedaan om de transitie van SIGMA-teams naar Noodhulpteams soepel te laten verlopen. Op 4 januari 2016 staan maar liefst 878 Noodhulpteamleden en 126 gekwalificeerde chauffeurs klaar om deze noodhulpverlening in Nederland te versterken. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft de inzet van de Mobiele Medische Teams (MMT’s) verder uitgewerkt.GGD GHOR Nederland heeft overal in het land regionale afspraken gemaakt om deze samenwerking verder in te vullen op basis van landelijk uitgewerkte voorstellen voor convenanten en overeenkomsten. Die vergden nog wel het nodige regionale maatwerk.Vanuit het IFV is gezorgd voor de aanschaf en de inrichting van de nieuwe 25 Noodhulp- en 38 Calamiteitenvoertuigen met bijbehorende uitrusting.Op 28 september 2015 zijn de voertuigen tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel overgedragen aan het Rode Kruis en de RAV’s. Verder is met alle partijen hard gewerkt aan de leidraad GGB, als verbindend document van het GGB-model. Het document leidt betrokkenen en verantwoordelijken door de afspraken, werkwijzen en procedures van en tussen de verschillende partijen. Ook heeft het IFV de projectleiding verzorgd voor drie regionale GGB-oefeningen.
Vanaf 2016 wordt gewerkt aan de instandhouding en doorontwikkeling van het GGB-model. De GHOR heeft namens de partijen twintig producten voor doorontwikkeling en beheer onderscheiden. Het IFV heeft de rol deze producten op te leveren, natuurlijk in goed overleg met de partijen en onder regie van de GHOR. Een kleine greep uit de op te leveren producten: vijf Wadden- en zeven bovenregionale uitrustingen, verbreding van de GGB-scenario’s, het uitwerken van mono- en multi-dwarsverbanden en dus ook een geactualiseerde leidraad. Het IFV vervult deze faciliterende rol in een bovenregionale en multi-partijen omgeving!
GGB is als landelijk bijstandsconcept op 4 januari 2016 live gegaan. Het model is overal beschikbaar, ook al zullen daarbij nog wat overgangsmaatregelen nodig zijn.