31 januari 2019
Bij het bestrijden van incidenten in wegtunnels spelen diverse disciplines een rol. Afstemming tussen deze disciplines is essentieel en zelfs bij wet vereist. De nieuwe handreiking biedt hulpverleningsdiensten en Rijkswaterstaat concrete handvatten voor een uniforme samenwerking. De handreiking bestaat uit een organisatorisch en een praktisch kader. In het organisatorische kader staat beschreven welke functionarissen bij tunnelincidentbestrijding bepaalde taken uitvoeren. Operationele functionarissen bij de hulpverleningsdiensten, Rijkswaterstaat en ondersteunende diensten (zoals bergers) kunnen de uitgave gebruiken om op de hoogte te zijn van de multidisciplinaire afstemming bij incidentbestrijding in wegtunnels.
In de praktijk kunnen functionarissen van de hulpverleningsdiensten en de tunnelorganisatie de handreiking gebruiken bij:
De handreiking besteedt aandacht aan vier calamiteiten en incidenten die veel voorkomen en waarbij multidisciplinaire afstemming een grote rol speelt. Hiervoor zijn de basis afstemmingsaspecten benoemd per fase van de incidentbestrijding: melding en contact, alarmering, aanrijden, opstellen, verkennen, incidentbestrijding en herstel en afschaling.
Dit kennisdocument op zich is onvoldoende om te leiden tot afgestemde tunnelincidentbestrijding. Alle partijen worden uitgenodigd er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Concreet betekent dat eerst de kennis uit de handreiking tot zich nemen en daarna bekijken hoe deze in de eigen dagelijkse praktijk kan worden benut. Natuurlijk is er dan nog geen garantie dat de afstemming verloopt zoals van tevoren bedacht. Tunnelincidentbestrijding komt - gelukkig - niet dagelijks voor en daarom is het lastig ermee ervaring op te bouwen. Maar juist om diezelfde reden is het waardevol om de ervaringen díe er zijn en de kennis die er wél is in deze handreiking te consolideren en hiermee de multidisciplinaire afstemming bij tunnelincidentbestrijding te bevorderen.
De handreiking is door Rijkswaterstaat, meldkamer, veiligheidsregio’s, politie en het IFV samen ontwikkeld in opdracht van het Stakeholdersoverleg Tunnelveiligheid. In dit overleg zijn Rijkswaterstaat, het platform niet-rijkstunnels en de hulpverleningsdiensten vertegenwoordigd. Het IFV beheert het kennisdocument.
Wij stellen opmerkingen van lezers zeer op prijs. U kunt uw opmerkingen en suggesties mailen naar info@ifv.nl, onder vermelding van ‘Handreiking voor multidisciplinaire afstemming bij incidentbestrijding in wegtunnels’.
Handreiking voor multidisciplinaire afstemming bij incidentbestrijding in wegtunnelsFactsheet Handreiking voor multidisciplinaire afstemming bij incidentbestrijding in wegtunnels