29 mei 2019First responders in Europa worden momenteel geconfronteerd met grote natuurlijke en door de mens veroorzaakte rampen die hun eigen leven en dat van duizenden burgers op het spel zetten. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld natuurbranden, terroristische aanslagen, industriële / CBRN-incidenten, overstromingen, et cetera. Het project ASSISTANCE is gericht op het helpen en beschermen van de hulpverleners. ASSISTANCE is een acroniem voor ‘Adapted Situation AwareneSS tools and taIlored training scenarios for increaSing capabiliTies and enhANcing the proteCtion of First RespondErs’. Het project loopt van mei 2019 tot en met april 2022.
Het hoofddoel van het project is tweeledig: ten eerste, het verbeteren van de Situation Awareness van hulpverleners in een incidentgebied. En ten tweede het vergroten van hun capaciteiten in complexe situaties door hen geavanceerde training te bieden in het gebruik van drones/UAV, sensoren en robots. Deze training is afgestemd op hun behoeften en gebaseerd op nieuwe trainingsmethoden als Virtual (VR), Mixed (MR) en Augmented Reality (AR). De doelgroepen zijn brandweer, politie en medisch personeel.
In het project wordt samengewerkt met partners uit Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Turkije, Zweden en Zwitserland. Naast het IFV, zijn TNO en de Gezamenlijke Brandweer de Nederlandse partners.
Het project is gericht op de inzet van drones/UAV, robots en sensoren (zowel op hulpverleners als op drones/robots). Dit zijn bestaande middelen die – eventueel met aanpassingen binnen het project - van grote meerwaarde voor hulpverleners kunnen zijn om hun werk beter te doen, ze beter te ondersteunen en de veiligheid te vergroten. In het project wordt onderzocht hoe de informatie die deze middelen genereren door een systeem gefilterd kunnen worden en per doelgroep (brandweer, politie, medisch personeel) relevante informatie kunnen geven. De doelgroepen worden via bestaande VR-/AR-/MR-applicaties opgeleid en getraind in het gebruik van de middelen.
Tijdens het project worden toegewerkt naar drie praktijkoefeningen (pilots); in Nederland, Spanje en Turkije. Hierin worden het ontwikkelde systeem en de kennis en vaardigheden van de first responders in het gebruik van drones, sensoren en robots getest, en wordt beoordeeld of deze helpen de hulpverleningswerkzaamheden veiliger en beter te kunnen doen. De pilot in Nederland zal plaatsvinden bij de Gezamenlijke Brandweer in Rotterdam. Het scenario betreft een grote brand met gevaarlijke stoffen. In Spanje zal er geoefend worden met een scenario van terroristische dreiging. In Turkije is het scenario gebaseerd op een grootschalig schadegebied als gevolg van een aardbeving.
De opzet van het hele project is in onderstaande infographic overzichtelijk in beeld gebracht.
Rol van het IFV in ASSISTANCE
Het IFV heeft in het project de volgende taken:
Het IFV heeft veel kennis van en ervaring met het ontwikkelen van onderwijsproducten voor hulpverleners (denk aan kwalificatiedossiers, opleidingsplannen, toetscriteria en leermiddelen). Hier is het IFV in het consortium uniek in. Het IFV kan deze expertise niet alleen in een internationaal gezelschap inbrengen, maar ook laten toetsen. Dit laatste kan waardevolle inzichten opleveren en bijdragen aan de eigen doorontwikkeling van bijvoorbeeld een onderwijsvisie met gebruik van moderne leermiddelen.
Door deelname aan ASSISTANCE kan het IFV projectmatige kennis en ervaring opdoen als partner en deelprojectleider in een groot Europees project. Daarnaast is het mogelijk inhoudelijke kennis en ervaring uit te wisselen met de Europese partners. Ook kan het IFV de eindproducten inzetten voor Nederlandse hulpverleners. Tenslotte kan het IFV inzicht opdoen op het gebied van veiligheid, ethiek en diversiteit, omdat binnen ASSISTANCE hiervoor criteria worden geformuleerd en getoetst bij de ontwikkelde producten, methodieken en projectaanpak.
Wilt u meer weten over het Europees project ASSISTANCE? Neem dan contact op met de projectmanager (Kenny Essers), projectleider (Eric Didderen) of EU-projectcoördinator (Hans Versnel) via info@ifv.nl.