28 november 2019
In de zes jaar dat NL-Alert nu bestaat, komen in de media vooral negatieve reacties van burgers over dit waarschuwingsmiddel voorbij. Maar wat vinden burgers werkelijk van de NL-Alert-berichten die zij ontvangen? Hoe ervaren zij deze? Dat onderzoekt het lectoraat Crisisbeheersing van het IFV. Onderzoekers Marije Bakker en Jana Domrose vertellen.
"In een eerder onderzoek heeft het lectoraat Crisisbeheersing de inzet van NL-Alert in de jaren 2013-2017 geïnventariseerd. Uit dit onderzoek bleek dat NL-Alert steeds vaker wordt ingezet om burgers te waarschuwen over incidenten en noodsituaties in hun omgeving. Maar we hebben niet onderzocht hoe burgers de informatievoorziening via NL-Alert ervaren. Dat doen we met het huidige onderzoek. We willen achterhalen in hoeverre burgers de inzet van NL-Alert daadwerkelijk waarderen. Vinden zij de informatie in een NL-Alert-bericht bruikbaar en ondernemen zij actie, nadat zij een NL-Alert hebben ontvangen?"
"Het onderzoek bestaat uit een online enquête en een kwantitatieve analyse. We benaderen de burgers die bij een incident of noodsituatie een NL-Alert hebben ontvangen. Dat doen we door hen via de (sociale) mediakanalen van de betrokken veiligheidsregio, en eventueel gemeente(n), te attenderen op onze enquête. In die enquête vragen we naar hun mening en ervaringen. Een paar voorbeelden van vragen: Ontving de burger het bericht naar eigen inschatting op een goed tijdstip? Kreeg de burger voldoende informatie om eventuele overlast en/of risico's in te schatten? Was het voor de burger duidelijk wat hij/zij het beste kon doen tijdens het incident?"
"We zijn op 1 juli gestart met het verzamelen van gegevens. In de afgelopen maanden zijn er 23 NL-Alerts verstuurd. Tot nu toe hebben al meer dan 3000 burgers de enquête ingevuld. Dit is een heel mooie respons. Hierdoor kunnen wij straks waardevolle conclusies trekken over de sterke punten en de eventuele verbeterpunten van NL-Alert als waarschuwingsmiddel bij noodsituaties."
Burgers worden op de online enquête gewezen via bijvoorbeeld een tweet van de veiligheidsregio waarin het incident is gebeurd.
"Na afloop van de onderzoeksperiode verwerken we de verzamelde gegevens in een kwantitatieve analyse. Hierbij kijken we ieder geval naar de resultaten op landelijk niveau. En als het mogelijk is, lichten we er een aantal opvallende cases uit. We verwachten het volledige onderzoeksrapport in de loop van volgend jaar te publiceren."
"Ja, en dat is zeker te danken aan alle burgers en veiligheidsregio's die zo bereid zijn om mee te werken aan ons onderzoek! Op deze manier kunnen we samen (blijven) leren van de inzet van NL-Alert."