13 januari 2021 (update van 15 december 2020)
Wij krijgen veel vragen over onze opleidingen en examens in relatie tot het coronavirus en de huidige lockdown, zowel van deelnemers als van andere betrokkenen. In dit bericht leest u de meest actuele stand van zaken.
Het onderwijs en de examinering die het IFV verzorgt, zijn van groot belang om vitale functies binnen de hulpverlening van Nederland op peil te houden. Wij doen er alles aan om deze activiteiten op een veilige manier te continueren, daar waar dit mogelijk is.
Wij hebben de maatregelen die gelden voor de afgekondigde lockdown (persconferentie 12 januari 2021) beoordeeld in relatie tot onze onderwijs- en examineringsactiviteiten. De conclusie is dat wij onze processen continueren zoals wij deze bij de start van de lockdown hebben ingericht. Deze afweging hebben wij samen gemaakt met ons werkveld; de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) en de portefeuillehouder Vakbekwaamheid binnen de veiligheidsregio's.
Op dit moment nemen wij, uiteraard met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid, en onze eigen aanvullende maatregelen, de reeds geplande examens af. Mocht een examen onverhoopt niet doorgaan, dan worden er een nieuwe datum en tijdstip gepland. Hierover wordt persoonlijk contact opgenomen met de deelnemers en andere betrokkenen
Op examens die afgenomen worden door de ROI's (regionale opleidingsinstituten) zijn mogelijk extra maatregelen van toepassing. In de brancherichtlijn Covid-19 van Brandweer Nederland kunt u deze informatie vinden.
Het coronavirus versnelt de digitalisering van ons onderwijs. Zo veel als mogelijk bieden wij onze onderwijsactiviteiten digitaal aan. Niet alle vormen van onderwijs kunnen echter online worden gegeven. We overwegen de noodzaak van het huidige moment en verplaatsen of annuleren de activiteiten als dit kan. Wanneer er echt geen mogelijkheid is, gaan de (praktijk)lessen op het IFV of op locatie door.
Bij onze fysieke onderwijsactiviteiten werken wij volgens de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid. Situaties waarbij de 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd, zijn tot een minimum beperkt; in dat geval worden er aanvullende maatregelen genomen.
Ook voor incompany-opdrachten kijken we in nauw overleg met onze opdrachtgevers naar online mogelijkheden en naar het verplaatsen van de opleiding naar een later moment. Bij eventuele wijzigingen of annuleringen worden deelnemers en/of opdrachtgever persoonlijk per e-mail geïnformeerd.
De mondkapjesplicht geldt voor iedereen binnen de gebouwen van het IFV wanneer je je beweegt door gangen, bevindt in open ruimtes, of als je je op niet corona-proof locaties bevindt. Tijdens lessen mag het mondkapje af, op het moment dat iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Zodra docenten of deelnemers door de lesruimte gaan lopen, dienen zij weer hun mondkapje op te zetten.
Zelf mondkapje meenemenNeem zelf een mondkapje mee als u naar het IFV komt. Het IFV zorgt hier niet voor. We benadrukken dat het dragen van een mondkapje niet in de plaats komt van alle bestaande hygiënemaatregelen.
Spatscherm is géén alternatief voor mondkapjeEen spatscherm oftewel een faceshield bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom bij het IFV niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana of het kinkapje. Ook hier volgen we de richtlijnen van de Rijksoverheid.
Wij realiseren ons dat er veel vragen leven en wij een groot beroep doen op uw flexibiliteit en inzet. Via e-mail, website en socialmediakanalen houden wij u op de hoogte! Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via 026 355 24 00 of info@ifv.nl.