De Brandweeracademie en Brandweer Nederland organiseerden op 14 maart 2019 voor de zesde keer de Incidentonderzoeksdag. Ook dit keer stond het leren van incidenten centraal. We kijken terug op een geslaagde dag, met veel enthousiaste bezoekers, boeiende sprekers en leerzame discussies rondom het thema energietransitie. Tot de volgende Incidentonderzoeksdag op 12 maart 2020!
Hieronder vind je linkjes naar meer informatie rondom de energietransitie.
Op deze website
Overzicht IFV-activiteiten rondom de energietransitie
Infoblad energietransitie ten behoeve van veiligheidsregio's
Kennisdossier Veilige energietransitie
Kennisdossier Veilig optreden bij moderne voertuigen
Kennisdossier Zonnepanelen
Columns en vlogs Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde
Blogs Nils Rosmuller, lector Transportveiligheid
Hernieuwde kijk op brandbestrijding
Onderzoeksagenda
Op de website van Brandweer Nederland
Energietransitie
Handreikingen buurtbatterijen en opslag lithium-ion-accu’s
Trainee Merel was een van de organisatoren van deze Incidentonderzoeksdag. Bekijk haar impressie.
Dagvoorzitter Anton Slofstra (directeur Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, voorzitter programmaraad Vakbekwaamheid en Kennis)
Anton Slofstra heet de 280 bezoekers, afkomstig uit alle 25 veiligheidsregio's, welkom. Ook een aantal Belgische collega's is naar het Gelredome in Arnhem afgereisd voor de inmiddels zesde Incidentonderzoeksdag, die grotendeels in het teken staat van de energietransitie.
Alfred van Asselt en Margreet Zoer (Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland) )
Op 11 juli 2018 ging een bedrijfsverzamelgebouw in Nunspeet in vlammen op. In het gebouw zat onder meer een opslag voor fietsaccu's en batterijen. Hoe ga je daarmee om?
Nils Rosmuller (lector Transportveiligheid, IFV)Aan de hand van het Infoblad Energietransitie ten bate van veiligheidsregio's geeft Nils Rosmuller een overzicht van de veiligheidsrisico's van geothermie, biomassa, zonne-energie, batterijen, waterstof en windenergie.
Ricardo Weewer (lector Brandweerkunde, Brandweeracademie)
In april 2018 is de Hernieuwde kijk op brandbestrijding gepubliceerd. Inmiddels zijn de vuistregels al een aantal keer toegepast in de praktijk. Ricardo Weewer laat een aantal casussen zien die ook worden opgenomen in het komende casuïstiekboek.
Geert Phyfferoen en Wim D'haeveloose (Hulpverleningszone Fluvia)
De allerlaatste sprekers van de Incidentonderzoeksdag 2019 vertellen over hun ervaringen met een wind driven fire bij een woningbrand in Waregem, in januari 2018. Is dat mogelijk bij laagbouw?
Bas Gul (VR Utrecht) en Robert van den Ende (Veiligheidsregio Haaglanden)
We zien in het straatbeeld steeds meer elektrische voertuigen, waardoor ook het aantal incidenten met deze voertuigen toeneemt. In hoeverre zijn we als hulpverleners al voorbereid op de nieuwe technologie die in deze voertuigen zit? Aan de hand van een casus komen de aandachtspunten voor de incidentbestrijding en de kennis over de nieuwe technologie voorbij. Daarnaast bespreken we hoe je deze kennis beschikbaar maakt voor de collega’s van incidentbestrijding.
Rinus Corbijn (Veiligheidsregio Zeeland) en Jaap Molenaar (Brandweeracademie)
Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun dak. Ook worden er grote zonneparken aangelegd. Wat doe je als brandweer wanneer je naar een brand gaat in een woning met zonnepanelen? Vormen de zonnepanelen een gevaar op zich of is er vaak sprake van een foutieve installatie? Kun je zo’n brand veilig blussen? Welke risico’s kleven er aan zonneparken en waarmee moet je rekening houden om tot een goede advisering bij de vergunningverlening te komen? Dit zijn allemaal vragen waarop de Community of Practise Zonnepanelen het antwoord probeert te vinden. In deze sessie hoor je de resultaten tot nu toe en gaan we met elkaar in gesprek over de antwoorden en aanzet tot handelingsperspectieven.
Kurt Vollmacher
Stroomoverschotten van wind- en zonne-energie kunnen worden opgeslagen in enerieopslagsystemen (EOS). Nu we steeds meer groene energie krijgen, komen er naar verwachting ook steeds meer EOS. Er is echter geen regelgeving voor deze systemen. Hoewel de kans klein is dat het mis gaat, kunnen de gevolgen groot zijn. Vorig jaar vloog in België een zeecontainer met lithium-ion-batterijen in brand. Veertig mensen werden met ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Hoe bestrijd je zo’n brand en met welke risico’s voor je eigen veiligheid en de omgeving heb je te maken?
Rinus Huisman en William Qualm (Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland)
Steeds meer bedrijven, zoals fietsfabrikanten, hebben te maken met de opslag van grote hoeveelheden accu's. Wat zijn de risico's van het opslaan van accu's? Hoe kun je als brandweer bedrijven hierbij adviseren, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van nieuwbouw? Wat staat hierover in de regelgeving en hoe gaan we van regelgerichte naar risicogerichte advisering? En wat betekent dit voor onze collega's van incidentbestrijding?
Bert Weijs (Veiligheidsregio IJsselland) en Wouter Klijn (Strobouw Nederland)
Bij het bouwen van woningen en andere gebouwen worden steeds meer duurzame en energiebesparende bouwvormen en -materialen toegepast. Een voorbeeld hiervan is strobouw. Welke gevolgen hebben deze duurzame bouwvormen voor de brandveiligheid en wat betekent dit voor de vergunningverlening? En waarop moet je als brandweer letten bij het bestrijden van een brand in een duurzaam gebouwd gebouw?
Lidya Ducro (Veiligheidsregio Kennemerland), Caren Mertens en Jacquelien van ‘t Zand (IFV)
Binnen ons vak neemt het delen van informatie en kennis een vlucht. Er zijn Incidentonderzoeksdagen, SLIM-events, casuïstiekboeken en diverse Facebook- en Instagramgroepen. Nog even en we zien door de praktijkvoorbeelden het bos niet meer. Welke informatiebehoefte hebben we? Is deze voor iedereen hetzelfde? En hoe bied je de juiste informatie in de juiste vorm aan?
Tijdens de workshop is met de deelnemers in kaart gebracht wat de kennis- en informatiebehoeften zijn, en hoe kennis gehaald en gedeeld wordt. Deze inzichten zijn in een mooie poster verwerkt.
Checklist kennisdeling