26 mei 2020
Het invoeren van de Omgevingswet op 1 januari 2021 is niet haalbaar. Daarover berichtte minister Stientje van Veldhoven voor Milieu en Wonen vorige maand de Eerste en Tweede Kamer. De huidige coronacrisis werd als belangrijkste oorzaak genoemd, maar uit haar Kamerbrief kwamen nog meer remmende factoren naar voren. Inmiddels is de nieuwe datum bekend: 1 januari 2022.
De nieuwe datum is in lijn met het advies dat de veiligheidsregio's aan de VNG (Vereniging van Nederlandse gemeenten) hebben gegeven en waar de VNG zelf ook achter staat. Marijke Besselink, landelijk coördinator Omgevingsrecht: "Dit is goed nieuws: we krijgen nu de tijd om op een goede manier de invoering voor te bereiden."
Het doel van de Omgevingswet is om het initiatiefnemers makkelijker te maken om vergunningen aan te vragen en te krijgen én tegelijk de gemeenten meer ruimte te geven tot maatwerk. De wet moet leiden tot minder regels en bureaucratie en snellere doorlooptijd van een vergunningverlening (van 26 naar 8 weken). Hiervoor is het nodig veel meer digitaal te werken en om dit te realiseren is landelijk het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ingericht. De rol van de veiligheidsregio's in het samenspel dat door de Omgevingswet op gang komt, is ervoor te zorgen dat de fysieke veiligheid wordt geborgd.
Naast de coronacrisis zijn er nog meer remmende factoren die ervoor zorgen dat 1 januari 2021 niet gehaald kan worden. Zo zijn de voorzieningen om digitaal samen te werken met gemeenten niet op tijd beschikbaar binnen DSO. De impact voor de veiligheidsregio's zou groot zijn: veel handmatig overtypen van adviesvragen, kans op fouten en niet halen van termijnen.
Guus Welter, projectleider Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO): "Is uitstel een goed besluit? Ja! Want het Rijk en de veiligheidsregio's waren er niet klaar voor en dat zou ten koste zijn gegaan van de fysieke veiligheid in Nederland. Dit betekent overigens niet dat we het rustig aan kunnen doen, we gaan juist op dezelfde manier door om op tijd klaar te zijn. De nieuwe Omgevingswet blijft een goede ontwikkeling en een kans om aan de voorkant fysieke veiligheid te borgen zodat we bij een crisis nog beter kunnen optreden, bijvoorbeeld omdat we dan weten waar niet-zelfredzamen zich bevinden. Dat is ook bij de huidige coronacrisis van belang."
Meer informatie over de Omgevingswet vindt u in ons dossier Omgevingsrecht. Dit dossier biedt veel achtergrondinformatie, maar ook informatie over kennisdelingsnetwerken, opleidingen en kennisdocumenten die veiligheidsregio's kunnen gebruiken om zich voor te bereiden op de omschakeling naar de nieuwe Omgevingswet.
Op de website van Brandweer Nederland staat ook veel informatie, waaronder dit interview met Guus Welter en Marijke Besselink.
Zie voor de Kamerbrief met bijlagen de website van de Rijksoverheid.
Neem voor vragen contact op met Marijke Besselink, landelijk coördinator Omgevingsrecht, marijke.besselink@ifv.nl of Guus Welter, projectleider Digitaal Stelsel Omgevingswet, guus.welter@ifv.nl.