22 april 2020
Hoe kan bij een landelijke crisis de bestuurlijke afstemming tussen veiligheidsregio's onderling en met het Rijk verbeteren? Dit onderzocht het IFV in opdracht van het Veiligheidsberaad, naar aanleiding van de KPN-storing van juni vorig jaar. "Dit advies is een mooi voorbeeld van een rapport dat feitelijk door de tijd is ingehaald", vertelt lector Crisisbeheersing Menno van Duin.
Op 24 juni 2019 was door een storing bij KPN het noodnummer 112 tijdelijk niet bereikbaar. Gelukkig leidde dit niet tot grote incidenten en bleven de hulpdiensten toch bereikbaar. Van Duin: "De afstemming tussen de veiligheidsregio's en het Rijk verliep die dag echter niet geheel vlekkeloos. Het Veiligheidsberaad vroeg daarom een advies uit te brengen over hoe dit beter kan. In het rapport doen we hiervoor een aantal aanzetten."
Inmiddels heeft de actualiteit ervoor gezorgd dat een aantal aanbevelingen uit het advies al is doorgevoerd in de praktijk. Van Duin: "Bij de uitval van 112 aan het begin van de zomer in 2019 bleek dat zowel de relaties tussen de veiligheidsregio's onderling als de relaties tussen Rijk en regio relatief dun waren. Enkele maanden daarna, bij de boerenprotesten in het najaar, verliep de samenwerking tussen Rijk en regio's al wat soepeler."
"En nu bij de coronacrisis zie je dat de afstemming tussen de veiligheidsregio's onderling veel vanzelfsprekender is geworden. Zo is het gezamenlijke Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C) opgericht en overleggen de directeuren van de veiligheidsregio's wekelijks met elkaar. Maar ook de koppeling tussen regio en Rijk heeft operationeel én bestuurlijk veel meer vorm gekregen. Voorzitters en directeuren van veiligheidsregio's participeren in verschillende landelijke crisisstructuren", sluit Van Duin af.
KPN-storing: hoe bestuurlijk omgaan met gebiedsontbonden crises. Een advies in opdracht van het Veiligheidsberaad