6 december 2019
Eind november vond voor de eerste keer een kwaliteitsreview van twee van onze onderzoeken plaats. De onderzoeken Containercalamiteit: crisisbeheersing in het Waddengebied van het lectoraat Crisisbeheersing en Tien jaar fatale woningbranden van het lectoraat Brandpreventie stonden op deze dag centraal.
Als basis voor de review werd de Handleiding voor een kwaliteitsreview van het onderzoeksproces bij het IFV gebruikt. Deze handleiding sluit aan bij de in het hbo gehanteerde richtlijnen van praktijkgericht onderzoek: praktijkgericht onderzoek moet praktisch relevant, methodisch grondig en ethisch verantwoord zijn.
Het IFV werd bijgestaan door een reviewcommissie van zowel interne betrokkenen uit het onderwijs (decanen) als externe betrokkenen: voorzitter/moderator Paul Verlaan, Steven van de Looij (directeur en regionaal commandant Veiligheidsregio Noord-Holland Noord) en Ron de Wit (plaatsvervangend commandant en sectorhoofd Strategie &Ondersteuning Veiligheidsregio Twente) vanuit de praktijk en Daan Andriessen (lector Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek van de Hogeschool Utrecht).
De review bestond uit twee sessies. In beide sessies werd een werkvorm gebruikt waarbij de betrokken lector en hoofdonderzoeker(s) plaatsnamen in een binnenring, samen met de reviewcommissie. De buitenring werd gevormd door IFV-collega's, zowel lectoren en onderzoekers als trainers en docenten.
Paul Verlaan, voormalig voorzitter van de Wetenschappelijke Raad Brandweer, was deze dag de moderator. "Het is de eerste keer dat het IFV dit nu toepast. Dus de opzet is nog experimenteel, maar leerzaam. De deelnemers vond ik betrokken en er zijn prima leerpunten uitgekomen. De opzet is voor herhaling vatbaar, denk ik zo. Volgend jaar gaan we in op onderzoeken van de lectoraten Brandweerkunde en Energie- en transportveiligheid."
Daan Andriessen bewaakte tijdens de review de leerpunten op het gebied van methodologie. "Welke kwaliteitscriteria vindt het IFV belangrijk? Hoe wil het IFV daar invulling aan geven? Met elkaar konden we die criteria goed benoemen. Heel interessant vond ik dat kwaliteitscriteria soms strijdig kunnen zijn, zoals de wens om alles open en transparant te doen versus de noodzaak om zorgvuldig te zijn naar betrokkenen."
De komende periode worden de uitkomsten van de dag gedeeld met onze lectoren en onderzoekers. De resultaten van de review gaan ons zeker helpen om de kwaliteit van onze onderzoeken verder te versterken.
Het IFV ontwikkelt zich tot kennisinstituut voor de risico- en crisisbeheersing voor de veiligheidsregio's en partners. Het vergaren van kennis door middel van onderzoek en delen van die kennis door onderwijs zijn kerntaken van het IFV. Daarmee dragen we bij aan de ontwikkeling van de beroepspraktijk van onze doelgroepen. Met als uiteindelijk doel het zorgen voor een veilig en weerbaar Nederland. Het is daarom belangrijk dat wij steeds de kwaliteit van onze onderzoeken blijven bewaken en verbeteren. Voor onszelf, maar ook om aan onze partners en stakeholders te laten zien dat ze op ons mogen vertrouwen.