5 november 2020
"De kennis die ik heb opgedaan gedurende de opleiding MCPM kan ik inzetten om beter te begrijpen waarom zaken lopen zoals ze lopen. Dit helpt me ook om inzichtelijk te krijgen wat wel en niet werkt. Mijn directe werkkring heeft hier veel profijt van, omdat ik in staat ben om te duiden waar de juiste informatie te vinden is en hoe deze in te zetten tijdens crisisbeheersing," zo verteld Jarl Erntsen.
Hij is werkzaam als hoofd van de sectie G2 (Inlichtingen en Veiligheid) van het Territoriaal Operatiecentrum (TOC) van het Commando Landstrijdkrachten. Dit is het operatiecentrum dat zich bezig houdt met het plannen, aansturen en evalueren van alle grondgebonden inzet van de Krijgsmacht in Nederland. In deze rol werkt hij nauw samen met onder andere het LOCC.
"In mijn vorige functie als defensieliaison binnen de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant was ik al gefascineerd door crisisbeheersing- en management. Ik wilde dan ook graag mijn kennis hierover vergroten. Vanuit enkele collega's die de opleiding eerder gevolgd hebben kreeg ik heel positieve verhalen te horen over de MCPM," aldus Erntsen.
"Ik werk op dit moment in een zeer effectieve en getrainde organisatie, maar waar de kennis minder groot is waar het gaat om het complexe systeem waarin we acteren. De kennis vanuit de MCPM help me de kracht van mijn organisatie op de juiste wijze in te zetten in een multidisciplinaire omgeving. Heel concreet komt dat nu tot uiting in de samenwerking tussen het LOT-C en LOCC. Het netwerk dat ik heb opgebouwd tijdens de MCPM helpt me in kansen te ontdekken en organisaties en mensen te koppelen, zodat deze elkaar kunnen versterken."
Toekomstige studenten moeten echter niet de zwaarte van de opleiding onderschatten, zo vertelt Erntsen: "alle clichés rond het schrijven van een thesis kloppen. Het doen van onderzoek in combinatie met werk en gezin vergt discipline en planning. Het is een proces geweest van veel twijfel, soms tegenzin maar ook hele mooie ontmoetingen. En wat me tot de dag van vandaag verrast is dat ik de uitkomsten van mijn onderzoek nog dagelijks in de praktijk gebruik. "
"Mijn deelname aan de MCPM is op meerdere vlakken zeer waardevol gebleken," zo vervolgt hij. "Ik heb een gevarieerd en multidisciplinair netwerk opgebouwd. Zowel met medestudenten als met (gast-)docenten heb ik nog regelmatig contact, wat me enorm helpt in mijn werk."
"Bovendien heb ik de waarde ontdekt van procesmanagement. Vanuit defensie was ik vooral een projectmanager, maar de kennis en inzichten vanuit de MCPM hebben we het belang van procesmanagement bijgebracht. Het is bovendien heel mooi om gedoceerd te worden door bekende namen uit de wereld van crisisbeheersing. De studie was zeker een uitdaging om te combineren met werk en privé, maar daarvoor heb ik wel een gevarieerd netwerk en veel kennis over crisisbeheersing terug gekregen," zo gaat Erntsen verder.
Tot slot wil hij potentiële deelnemers meegeven: "deelname aan de MCPM zou ik zeker aanraden. Het is een investering in jezelf, maar ook voor de werkgever. Deze krijgt er uiteindelijk een allround crisisbestrijder voor terug met een stevig netwerk én brede kennis van het landschap van crisisbeheersing!"
Het accent van de MCPM ligt op crisismanagement en gevaarbeheersing. Hierbij gaat het om thema's als dreigende verstoringen van de openbare orde, aanpak terrorisme en gevaarlijke conflictsituaties, maar ook aan grootschalige bedreigingen van de openbare veiligheid, zoals nu het geval is met corona, maar denk bijvoorbeeld ook aan overstromingen, uitval van vitale infrastructuur of grootschalige chemische incidenten
Bent u werkzaam op tactisch-strategisch niveau bij een overheidsinstantie of in het bedrijfsleven met veiligheidszorg, rampenbestrijding en/of crisismanagement in uw portefeuille? Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de 8e leergang die in januari 2021 start. Let op; de opleidingsplekken voor politiemedewerkers zijn al ingevuld.
Inschrijven is mogelijk tot 1 december a.s.
Bekijk meer informatie over de Master of Crisis and Public Order Management