15 oktober 2020
"Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest binnen de crisisbeheersing, was ik op zoek naar meer verdieping en verbreding. Dit heb ik gevonden dankzij de MCPM. Mijn collega's en organisatie profiteren van de kennis die ik opgedaan heb én mijn netwerk dat ik heb kunnen uitbreiden met experts uit verschillende werkvelden," zo vertelt Ellen Moens, Senior Adviseur bij Rijkswaterstaat.
Doordat onze samenleving steeds complexer wordt en daardoor steeds vatbaarder voor crises en grote incidenten, is blijven ontwikkelen absoluut noodzakelijk meent Moens: "als technisch voorzitter van het landelijke crisisteam van Rijkswaterstaat ben ik verantwoordelijk voor de leiding en coördinatie van het crisisoverleg. Dit zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte moet zijn van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen.
Een bredere kijk op crisismanagement, samenwerking, kennis over elkaars taken en verantwoordelijkheden zijn onmisbaar. Maar ook inzichten krijgen in valkuilen van crisisbeheersing is van cruciaal belang bij crisismanagement. De kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan bij de opleiding helpen me hierbij"
"Toen ik met de opleiding begon was het niet voor iedereen helder waarom Rijkswaterstaat zich bezighoudt met crisismanagement. Voordat ik startte met MCPM vond ik de oriëntatie bij tijd en wijle ook redelijk Rood/Wit/Blauw-georiënteerd, maar de crisissituaties van de afgelopen tijd hebben wel laten zien dat ketenbenadering binnen crisisbeheersing onmisbaar is. Niet alleen in het publieke, maar ook in het private domein is nog veel winst te behalen," zo zegt Moens.
"De brede benadering van crisismanagement maakt de opleiding ook zo waardevol," gaat ze verder. "Het studeren was echt weer even terug naar de schoolbanken, met alles wat daarbij hoort. Dus stress voor examens, lol met studiegenoten en druk om opdrachten op tijd in te leveren. Maar in ruil daarvoor heb ik veel teruggekregen. Het diverse aanbod van thema's, sprekers en opdrachten heeft me voorzien van kennis en vaardigheden die heel zinvol zijn om binnen mijn functie en organisatie toe te passen.
Daarbij had ik medestudenten met verschillende achtergronden, disciplines en ervaringen. Niet alleen heeft dit mijn kijk op crisisbeheersing verruimd, maar ook mijn netwerk is enorm gegroeid!"
"De opleidingstijd zelf was heel leuk, maar ook behoorlijk pittig. De opleiding neemt best veel tijd in beslag, dus steun vanuit de eigen omgeving en organisatie is een absolute noodzaak," aldus Moens. Als ze terugkijkt op de opleiding komt ze verder tot de conclusie: "terugkijkend was het fijn om, binnen een andere setting, met een veel bredere blik naar mijn eigen werkveld te kijken. Mijn studietijd zorgde ervoor dat ik op een andere manier bezig was met mijn werk en heeft me nieuwe inzichten en mogelijkheden opgeleverd: zowel voor mijzelf persoonlijk als voor Rijkswaterstaat."
Tot slot wil ze toekomstige deelnemers gaat meegeven: "deze opleiding sluit goed aan bij professionals die al de nodige kennis en ervaring binnen het vakgebied hebben, maar die graag een volgende stap willen maken. Ik kan MCPM dan ook aanbevelen aan iedereen die te maken krijgt met crisismanagement en beheersing!"
Het accent van de MCPM ligt op crisismanagement en gevaarbeheersing. Hierbij gaat het om thema's als dreigende verstoringen van de openbare orde, aanpak terrorisme en gevaarlijke conflictsituaties, maar ook aan grootschalige bedreigingen van de openbare veiligheid, zoals nu het geval is met corona, maar denk bijvoorbeeld ook aan overstromingen, uitval van vitale infrastructuur of grootschalige chemische incidenten
Bent u werkzaam op tactisch-strategisch niveau bij een overheidsinstantie of in het bedrijfsleven met veiligheidszorg, rampenbestrijding en/of crisismanagement in uw portefeuille? Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de 8e leergang die in januari 2021 start. Let op; de opleidingsplekken voor politiemedewerkers zijn al ingevuld.
Inschrijven is mogelijk tot 1 december a.s.
Bekijk meer informatie over de Master of Crisis and Public Order Management