12 november 2020
"Na 20 jaar in het blauw gewerkt te hebben bij de Koninklijke Marechaussee en de politie, maakte ik in 2016 de overstap naar de divisie Havenmeester. Daar maak ik als AC (algemeen commandant) Scheepvaartzorg deel uit van het ROT (regionaal operationeel team).
Tijdens de opleiding leerden we hoe multidisciplinaire aspecten te doorgronden, wat de (wettelijke) basis is én de wetenschappelijke onderbouwing achter crisismanagement. Dat maakt de Master of Crisis and Public Order Management (MCPM) dé opleiding in dit vakgebied waar wetenschap en feitelijke crisisbeheersing aan elkaar worden gekoppeld," aldus Martin de Jong, operationeel manager bij de divisie Havenmeester van het Havenbedrijf Rotterdam.
Hij vervolgt: "Er is niet één aspect het meest waardevol, het is de combinatie van aspecten. Zo is er tijdens de opleiding contact met collega's die werkzaam zijn bij verschillende organisaties in incidentbestrijding en crisisbeheersing. Ook kregen we les van top docenten en bestuurders. Bijzonder is dat deze docenten tijdens de huidige coronacrisis regelmatig verschijnen in nieuwsrubrieken en talkshows.
En ten slotte maakt de wetenschappelijke benadering van de opleiding dat de MCPM met recht een totaalpakket genoemd kan worden op het gebied van crisisbeheersing en crisismanagement. Deelnemers aan deze studie nemen praktijkvoorbeelden mee naar de opleiding en vervolgens hun opgedane kennis weer mee naar de praktijk."
"Doordat ik deze opleiding gevolgd heb, kan ik nu goed doorgronden en verklaren waarom in Nederland crisisbeheersing op de wijze wordt uitgevoerd waarop het nu gaat. Ik weet nu waar de verantwoordelijkheden liggen, de rol van framing in het debat en dat een strategische agenda écht iets anders is dan crisisbeheersing op operationeel niveau. De kennis die ik heb opgedaan tijdens de MCPM deel ik met mijn collega's en is ook een verrijking voor mijn eigen ontwikkeling geweest," vertelt De Jong.
"Alle kennis die ik heb opgedaan tijdens de MCPM kan ik momenteel kwijt, zeker nu tijdens de coronacrisis. Bijvoorbeeld op het gebied van juridische aspecten, de rol van noodverordeningen en de verschillen tussen regio's en bestuurders. Ook maak je crises directer mee, doordat medestudenten informatie meenemen uit hun vakgebied. Bijvoorbeeld over de volgende crises:
Dit alles maakt de opleiding zeer waardevol, maar toekomstige deelnemers moeten zich wél goed bedenken dat de MCPM een pittige opleiding is die een grote inzet vraagt. Desondanks is de opleiding de investering meer dan waard, omdat studenten écht uitgedaagd worden binnen een multidisciplinaire omgeving, waarbij er zowel individueel als in groepsverband veel geleerd wordt.
Het accent van de MCPM ligt op crisismanagement en gevaarsbeheersing. Hierbij gaat het om thema's als dreigende verstoringen van de openbare orde, aanpak terrorisme en gevaarlijke conflictsituaties, maar ook om grootschalige bedreigingen van de openbare veiligheid, zoals nu het geval is met corona. Maar denk bijvoorbeeld ook aan overstromingen, uitval van vitale infrastructuur of grootschalige chemische incidenten.
Bent u werkzaam op tactisch-strategisch niveau bij een overheidsinstantie of in het bedrijfsleven met veiligheidszorg, rampenbestrijding en/of crisismanagement in uw portefeuille? Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de 8e leergang die in januari 2021 start. Let op: de opleidingsplekken voor politiemedewerkers zijn al ingevuld.
Inschrijven is mogelijk tot 1 december a.s.
Bekijk meer informatie over de Master of Crisis and Public Order Management