10 september 2015
Nodigt de brandweerorganisatie uit tot innovatief gedrag bij medewerkers? Welke factoren stimuleren innovatief werkgedrag in publieke organisaties? Twee vragen waar het afstudeeronderzoek van Koen Nijenhuis antwoord op geeft. Koen Nijenhuis verdedigde op 20 augustus 2015 met uitstekend resultaat de thesis die hij schreef ter afronding van zijn master Business Administration aan de Universiteit Twente. Hij heeft zijn onderzoek uitgevoerd bij de Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio’s (ATLV) van het IFV.
Een belangrijk inzicht van het onderzoek is dat de repressieve zijde van de brandweer innovatief gedrag stimuleert. De brandweer is feitelijk ontstaan door innovatief gedrag van brandweermensen. Geen incident is hetzelfde en brandweermensen moeten binnen hun vakkennis altijd improviseren. Ruimte voor improvisatie nodigt uit tot innovatief gedrag.
Uit het onderzoek blijkt dat er ook barrières zijn die innovatief gedrag juist tegenwerken. Een strikt hiërarchische organisatiestructuur, de stijl van leidinggeven en een cultuur van veel overleggen blijken niet bij te dragen aan innovaties. Nijenhuis ontdekte dat het daardoor vaak bij veel innovatieve ideeën blijft.
Verder doet Nijenhuis aanbevelingen om via verschillende perspectieven innovatief gedrag te beïnvloeden. Meer weten? Wij verwijzen u graag naar de samenvatting. Mocht u geïnteresseerd zijn in het gehele onderzoek, dan kunt u dat ook hier rechts downloaden.
Innoveren zou een vast gegeven voor iedere organisatie moeten zijn. Het maakt een organisatie toekomstbestendig. Organisaties zijn mensen. Zij spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van een organisatie, alleen al door innovatief gedrag te mogen, te kunnen en te laten zien. Wat betekent dat voor (beleids-)medewerkers of voor operationele mensen? Welke rol spelen leidinggevenden in het stimuleren van innovatief gedrag en welk effect heeft dit op de ontwikkeling van het leiderschap in organisaties?De kennis en inzichten uit dit onderzoek gebruiken wij om veiligheidsregio’s en hun medewerkers op maat te ondersteunen in het ontwikkelen en stimuleren van innovatie.De academie heeft de ambitie om via actieve samenwerking met universiteiten en hogescholen een brug te slaan tussen (toegepaste) wetenschap en praktijk. Kennisontwikkeling op het gebied van leiderschap, organisatiekunde en talentontwikkeling is daar onderdeel van. Deze ambitie willen wij realiseren door het met regelmaat bieden van plekken voor bachelor- en masterstudenten. Dit onderzoek werd gedaan namens het IFV en de Programmaraad Mens en Bedrijfsvoering van Brandweer Nederland. De afstudeercommissie bestond uit: dr. A.C. Bos-Nehles, prof. dr. T. Bondarouk, drs. J.P. Meerenburgh, MCPM en E. Borninkhof.