20 juli 2020
De webinarserie De Basisprincipes Online krijgt deze zomer een vervolg! Na de eerste twee afleveringen over brand en brandbestrijding staat onder de titel De mensfactor nu de mens centraal. De derde aflevering is mentaal een goede voorbereiding op de eerstvolgende uitruk of realistische oefening en wordt mede mogelijk gemaakt door Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Meer weten over de psychologie van het brandweervak? Kijk op 27 juli om 20.00 uur op het YouTube-kanaal van de Brandweeracademie.
Bekijk de uitzending over de mensfactor terug.
'Stop en denk na' is het basisprincipe van brandbestrijding dat inspeelt op menselijke mogelijkheden en beperkingen bij incidentbestrijding. Maar waarom is het zo belangrijk om fysiek én mentaal afstand te houden tot het incident en voldoende tijd voor de verkenning te nemen? En hoe blijft het stressniveau onder controle?
Deze webinar legt uit wat stress met lichaam, denkvermogen en besluitvorming doet. Ook wordt duidelijk hoe het FABCM-model (FABCM = Factfinding, Analyse, Besluitvorming, Communicatie, Monitoring) en situationele commandovoering (SCV) tijdens de incidentbestrijding kunnen helpen. Dit doen we met aandacht voor manschap, bevelvoerder en officier van dienst (OvD). Deze aflevering laat zien dat de verschillende rollen elkaar hard nodig hebben, juist met het oog op de mensfactor.
Lector Brandweerkunde Ricardo Weewer, trainer-adviseur Jelmer Dam en senior onderzoeker Hans Hazebroek geven een introductie op het FABCM-model, de mensfactor en SCV. Die theorie wordt gekoppeld aan de praktijkervaring van Ben van Steenbergen. Van Steenbergen legt in zijn rol als OvD in Gelderland-Zuid uit wat een incident met hem deed en hoe FABCM hem heeft geholpen om met de impact op zijn mensfactor om te gaan.
De derde aflevering van De Basisprincipes Online is te bekijken via het YouTube-kanaal van de Brandweeracademie. Daar zijn ook de eerste twee afleveringen uit de webinarserie terug te kijken. Tip gerust collega's over De mensfactor op maandag 27 juli om 20.00 uur. Nog vragen? Mail dan projectleider vakbekwaamheid Rijk Hofman of bel hem via 06 57 56 17 91.