17 juni 2019
Naar aanleiding van het succesvolle werkbezoek dat de delegatie van het IFV in de personen van IJle Stelstra, Ester Willemsen en Josien Oosterhoff recentelijk aan de VS bracht, zijn vervolgstappen in kaart gebracht. Duidelijk is geworden dat Nederland en in het bijzonder het IFV, belangrijke partners zijn bij de samenwerking met de VS en Canada op het thema veiligheid en crisisbeheersing.
In Nederland anticiperen we op een toename van dynamische en onvoorspelbare risico’s en verbreding van rampenbestrijding naar crisisbeheersing op mondiaal niveau. Onder andere op basis van een bilateraal verdrag tussen Nederland en de VS, geratificeerd door JenV, werken we daarom samen om innovatie voor first responders te stimuleren. Het IFV is hierbij nauw betrokken en daarvoor eerder al in mei 2018, samen met het ministerie en op uitnodiging van de US Department of Homeland Security, op werkbezoek geweest in Washington DC.
Door gebruik te maken van de nieuwste technieken als toepasbare producten ten behoeve van hulpverleners, kunnen we profiteren van elkaars ideeën en Best Practices. Daarbij is het besef gegroeid dat we internationaal gezien een voorsprong hebben op het gebruik van landelijke doctrines, onderwijs&onderzoek en samenwerking met multi partners. Vanuit het IFV biedt deze samenwerking een unieke ingang voor onze partners in het werkveld binnen het domein van risico- en crisisbeheersing. Dit sluit mooi aan op en is ook nadrukkelijk verbonden aan andere initiatieven binnen het IFV zoals de deelname aan het Europese project Assistance, Driver+, het voorzitterschap van de IFAFRI (international forum advanced first responder innovation) en de samenwerking met TNO en J&V.
Tijdens het werkbezoek in Amerika werden onder andere gedurende een tweedaagse workshop, onder leiding van het Department of Homeland Security (DHS S&T), de belangrijkste ‘GAP’s’ geformuleerd rondom operationeel toepasbare technieken voor hulpverleners zoals men die nu internationaal ervaart. Onderwerpen als publieksinformatie en -alarmering, operationele coördinatie en communicatie bij incidenten, het inzetten van modellen en het integreren van systemen met gebruikmaking van sensoren en real time data, kwamen daarbij aan bod. Het IFV heeft tevens tijdens een bezoek aan de Governor’s office of Emergency Services (CalOES) in Zuid Californië inspiratie opgedaan op met name bedrijfsvoeringaspecten voor crisismanagement, die mogelijk ook toepasbaar zijn in Nederland.
De rol die het IFV in deze internationale samenwerking kan innemen is meerledig: als gesprekspartner namens het ministerie van JenV kan het IFV de verbinding leggen tussen hetgeen wordt ontwikkeld voor ‘first responders’ in de VS en Canada en de kansen die dit biedt voor onze eigen Veiligheidsregio’s en vice versa. Denk bijvoorbeeld aan techniek en kennis op het gebied van Drones, satellietdata, Artificial Intelligence en overstromingen. Zo kan het IFV pilots in Nederland helpen organiseren voor het operationeel gebruik van enkele veelbelovende technische toepassingen uit de VS. Na afloop kunnen we dan in heldere verbeterplannen de resultaten terugkoppelen naar alle betrokken partners ter voorbereiding van eventuele doorontwikkeling of brede implementatie. De samen met de RDVR en JenV georganiseerde regiotafels en het landelijk brandweerevent in oktober van dit jaar, bieden daarbij een goed podium voor deze mondiale innovaties. Een prachtige kans voor Nederland en het IFV om een belangrijke schakel te vormen voor uitwisseling van onderzoeksgegevens en het initiëren van gezamenlijke onderzoeken.
Verder biedt de samenwerking het IFV de unieke kans om mee te denken in de steeds grotere wordende globale uitdaging die onder andere de klimaatsverandering, de digitalisering en demografische ontwikkelingen met zich meebrengen in ongekende grensoverschrijdende risico’s. Ter illustratie: in de VS is tot 2016 in 27 jaar tijd zo’n 80 miljard dollar uitgegeven aan crisiseffecten, terwijl in de afgelopen 3 jaar inmiddels al 90 miljard dollar alleen al in de staat Californië is uitgegeven. Een enorme toename wat het belang aantoont en een verschuiving die ook zichtbaar is in Nederland en Canada. Een schone taak dus voor ons allen!