12 juni 2019
Door krachten te bundelen hebben we samen prachtige mijlpalen bereikt op het gebied van grootschalig en specialistisch optreden bij natuurbranden. Het moment van ‘gezamenlijk voordeel’ is nu aangebroken!
Een natuurbrand beperkt zich niet tot één natuurgebied of regiogrenzen. Waar de brandweer zich oorspronkelijk voornamelijk richtte op het ‘bestrijden’ van branden, ligt de nadruk steeds meer op het ‘voorkomen’ van een onbeheersbare natuurbrand. Zeker met de toenemende extreme weersomstandigheden zoals waarneembaar in de droge zomers van de laatste jaren. Op het dossier Natuurbrandbeheersing bleek in toenemende mate behoefte aan het organiseren van risico- en crisisbeheersing op nationaal niveau, samen met cruciale spelers in het veiligheidsdomein. Dit alles blijkt wel uit het succes van niet alleen het programma GBO-SO, maar ook uit de volgende stap die we samen mogen maken naar een nieuwe fase. Zo’n 10 jaar geleden is het IFV in afstemming met het veld begonnen met de ontwikkeling van het natuurbrandverspreidingsmodel. Dit vormde de rode draad bij het verbinden van natuurbrand initiatieven die op vele uiteenlopende plaatsen in het land waren ontstaan. Vanuit het landelijk programma GBO-SO is in 2016 de landelijke visie natuurbrandbeheersing gevormd. Door op deze wijze krachten te bundelen hebben we veel bereikt op het gebied van grootschalig en specialistisch optreden bij natuurbranden. Het moment van ‘gezamenlijk voordeel’ is nu aangebroken!
Vanaf 1 september zal Albert-Jan van Maren starten bij het IFV als Landelijk Programmamanager Operationele Slagkracht, gedetacheerd vanuit Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden. Albert-Jan zal zich volop richten op het doorpakken van alle landelijke specialismen binnen GBO-SO naar een stabiele beheerorganisatie. Hiermee wordt de uitkomst van al onze gezamenlijke noeste arbeid op een dynamische manier geborgd. Het éne na het andere deelproject van het programma GBO wordt afgerond en kan zijn ‘doorstart’ op deze wijze vinden richting operationele fase. Een fase waarbij onze diensten van het IFV een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van de brandweer in Nederland en tevens zorgt voor betrokkenheid van andere belangrijke spelers bij een emissiecrisis gevaarlijke stoffen, inzet van drones of grootschalige natuurbrand. De komst van Albert-Jan in deze nieuwe fase van het totale programma GBO-SO betekent ook een verschuiving in kopstukken op het dossier natuurbrandbeheersing. Zo zal Margreet Zoer vanaf deze zomer van start gaan als Landelijk Coördinator Natuurbrandbeheersing. Zij heeft als hoofdofficier van dienst ruime ervaring wanneer het gaat om het toepassen van operationele tools, applicaties of de inzet van specialistische teams of adviseurs bij natuurbranden. Margreet neemt hiermee na 10 jaar het stokje over van Ester Willemsen. Zij zal vanaf deze zomer haar innoverende talenten ook buiten het domein natuurbrandbeheersing gaan inzetten. Na succesvolle trajecten met het Netherlands Space Office, Ministeries en de daaruit voortgekomen internationale belangstelling zal ze deze ervaringen nu ook inzetten om de innovatie binnen IFV en veiligheidsregio’s te bevorderen. Nienke Brouwer werkt ondertussen als projectleider verder aan de twee landelijke innovatieprojecten Early Warning Natuurbranden en het Natuurbrandverspreidingsmodel 2.0. Edwin Kok buigt zich over de ontwikkelingen rondom een landelijke database en statistiek. Joan Bouter zorgt voor de projectondersteuning.Als verrijking van dit plaatje vindt er via het DB van de Raad van Brandweercommandenten (RBC) volgende week afstemming plaats over de opvolger van Paul Verlaan als portefeuillehouder natuurbrandbeheersing. Een mooi vooruitzicht op een structurele samenwerking tussen het IFV en Brandweer Nederland om specialistische taken en grootschalig optreden ook in de toekomst goed te kunnen blijven organiseren!
Nieuwsgierig wat dit mooie specialisme allemaal in zich heeft? Mail naar natuurbranden@ifv.nl, spreek één van ons aan of bekijk meer info over het specialisme natuurbrandbeheersing op brandweer.nl.