15 februari 2017
Er zijn veel ontwikkelingen rondom Brandweerchauffeur. In dit gezamenlijke nieuwsbericht van Brandweer Nederland, de Brandweeracademie en het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen van het IFV de meest actuele informatie.
U leest hieronder meer over:
De Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Brandweer is vernieuwd. Bij de totstandkoming van de nieuwe brancherichtlijn is gewerkt in twee fases. In fase 1 (multidisciplinair deel) is het deel dat gemeenschappelijk is met de politie, ambulance en Defensie op elkaar afgestemd. Vervolgens zijn in fase 2 de branchespecifieke aanvullingen gedaan. Het multidisciplinaire en het branchespecifieke deel vormen samen de nieuwe Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Brandweer. Op 1 juni 2017 treedt de nieuwe brancherichtlijn in werking.
De belangrijkste wijzigingen:
Arwin van der Zande, vertegenwoordiger Brandweer Nederland in stuurgroep Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen, is verheugd met de nieuwe brancherichtlijn: “We hebben ernaar gestreefd de brancherichtlijn eenvoudiger te maken, zodat het voor de bestuurder van het voorrangsvoertuig én ook voor de andere weggebruikers helder is wat er verwacht kan worden. Voor het vakbekwaam worden en blijven van de chauffeurs is het uitgangspunt om beter aan te sluiten bij de operationele behoefte; hoe kunnen we onze chauffeurs vakbekwaam maken voor hun uitdagende taak, zonder het programma te verzwaren. Ik denk dat de nieuwe brancherichtlijn en vakbekwaamheidsmogelijkheden bij zullen dragen aan veilige kilometers voor onze chauffeurs.”
Download de Brancherichtlijn en de toelichting hieropBrancherichtlijn Optische en Geluidssignalen BrandweerToelichting op de nieuwe Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Brandweer
Uit onderzoek van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen blijkt dat veel chauffeurs van voorrangsvoertuigen niet weten wat de gevolgen van het veroorzaken van een ongeval zijn. Niet alleen voor de betrokkenen of het korps, maar ook voor hun persoonlijke leven. Daarom heeft de Brandweeracademie, in opdracht van de Raad van Brandweercommandanten en het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen, een e-module ontwikkeld over dit thema.
In de e-module nemen diverse collega’s van brandweer, politie en ambulancediensten die zelf een ongeval hebben meegemaakt, u mee in hun persoonlijke ervaringen: wat heeft het met hen gedaan als professional en als mens. Ook komen een officier van justitie en een rechter aan het woord; zij vertellen hoe zij vanuit hun verantwoordelijkheid naar dergelijke ongevallen kijken en (ver)oordelen. Verschillende situaties die de chauffeurs schetsen, worden verduidelijkt door middel van filmbeelden, animaties en maquettes.
“Achteraf stel je wel de vraag: was het echt nodig om daar zo snel te willen zijn…”“Je wordt verdachte. Rechtbank, alles erop en eraan.“ De e-module kan op verschillende manieren worden ingezet ter ondersteuning van de blijvende vakbekwaamheid. Voor de vakbekwaamheidsorganisatie is er een advies bij de module gemaakt met tips voor toepassing tijdens oefen- of bijscholingsbijeenkomsten. De e-module is te vinden:
Paul Joosten, portefeuillehouder Vakbekwaamheid Brandweer Nederland: “Fantastisch dat we in gezamenlijkheid, de 25 korpsen samen met het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen en de Brandweeracademie, één bewustwordingsmodule hebben ontwikkeld voor alle chauffeurs van politie, brandweer en ambulancediensten. Een module die bijdraagt aan het verhogen van de bewustwording onder chauffeurs. Hun eigen veiligheid en die van de medeweggebruikers staan immers voorop.”
Het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voert een onderzoek uit naar het huidige kennisniveau en rijgedrag van voorrangsvoertuigbestuurders. Doel van het onderzoek is aan de ene kant om als het ware een foto te maken van de vakbekwaamheid van de chauffeurs op dit moment, zodat er op het gebied van vakbekwaamheid extra aandacht gegeven kan worden aan bepaalde aspecten. Anderzijds is het de bedoeling om te kijken of een groot aantal ontwikkelingen effect heeft. Zo is er een richtinggevend kader ontwikkeld voor het rijden met optische en geluidssignalen, is er sinds 1 april 2015 de mogelijkheid om te oefenen met het rijden met optische en geluidssignalen op de openbare weg, lopen er diverse onderzoeken en zal de nieuwe brancherichtlijn in werking treden. Om de effecten hiervan te kunnen meten, is eerst een nulmeting nodig.
De nulmeting bestaat uit een digitale kennisvragenlijst en een simulatoronderzoek waarin chauffeurs een prio 1-rit rijden. De kennisvragenlijst bestond uit 25 vragen over wet- en regelgeving, brancherichtlijn, gewenst gedrag en juridische aspecten. Tijdens de prio 1-rit in de simulator komen 15 verschillende situaties aan bod, die tijdens een echte prio 1-rit ook kunnen voorkomen. Bekijk de antwoorden op de 25 vragen. Zodra de resultaten van de nulmeting bekend zijn, wordt u hierover geïnformeerd op deze website.
Alle veranderingen voor brandweerchauffeurs worden meegenomen in de herziening van de leergang en het examen voor chauffeur. De veranderingen zitten niet alleen in de vakinhoud. Ook de vorm wordt aangepast; de leergang wordt een mix van e-modules, bijeenkomsten, oefenen op de baan én op de weg. Het examen voor brandweerchauffeurs wordt tegelijkertijd herzien. Op dit moment is het nog te vroeg om al heel veel over de inhoud van de nieuwe leergang en het examen te vertellen.
PlanningDe planning voor de herziening is:Analyse en ontwerpfase: tot eind februari 2017Ontwikkelfase: januari tot 1 juli 2017Uitvoeren pilot opleiding en examen: najaar 2017Bijstellen opleidings- en examenmaterialen: november en december 2017 In een volgend nieuwsbericht leest u meer over de inhoud en vorm van de nieuwe leergang en examen.