21 december 2020
Afgelopen zomer hield het platform Vakbekwaam Blijven van Brandweer Nederland een enquête onder brandweercollega’s om hun ervaringen met (online) oefenvormen in coronatijd op te halen. De enquête leverde veel praktische tips op. Ook op onze website vindt u tools en tips voor lesgeven op afstand.
"Toen dit voorjaar het coronavirus het dagelijks leven ruw verstoorde, bleven ook de gevolgen voor de brandweer niet uit", vertelt Marinus van de Velde, voorzitter van het platform.Vakbekwaam Blijven. "Oefenavonden en bijscholingen konden meestal niet in fysieke vorm doorgaan. Maar al snel zagen we dat zowel landelijk als regionaal creatieve, vaak online werkvormen werden ingezet, zoals webinars, e-modules, kennistoetsen en leerfilms."
Jelle Nijeboer (Veiligheidsregio IJsselland) vult aan: "Vanuit het platform Vakbekwaam Blijven waren we benieuwd hoe de brandweercollega’s het (online) leren ervaren en wat het hun oplevert. De enquête leverde veel praktische tips op die iedereen die met online werkvormen aan de slag gaat, kan gebruiken. Zo gaven de deelnemers aan dat ‘online’ leren prima de theorielessen kan vervangen en gebruikt kan worden als voorbereiding of ondersteuning van oefenmomenten. Wel is het handig om voorafgaand het kennisniveau van de deelnemers te peilen, bijvoorbeeld met een vragenlijst."
"Ook hebben we gemerkt dat de ‘sessies’ niet te lang mogen duren, gemiddeld 30 tot 45 minuten en dat er niet te veel onderwerpen in een te korte tijd aan bod moeten komen. Een ander aandachtspunt is de prikkel om aangehaakt te blijven. De webinars scoorden goed door een hoge mate van realiteit en actualiteit. Duidelijk lager scoorden ze op uitdaging. Het inbouwen van korte opdrachten kan een oplossing zijn, maar ook het gebruik van zogenaamde break-out rooms. Deelnemers gaan dan online in groepjes uiteen, om met elkaar te sparren en casuïstiek te behandelen."
In de factsheet vindt u meer praktische tips en een greep uit de resultaten van de enquête.Factsheet Enquête online oefenen in coronatijd
In de presentatie staan alle resultaten van de enquête.Presentatie Enquête online oefenen in coronatijd
Op deze webpagina vindt u zogenoemde padlets (digitale prikborden) met tips voor Lessen op afstand en (technische) Tools en tips.
Wilt u daarnaast nog meer weten over de enquêteresultaten of aanbevelingen? Neem dan contact op met de afdeling Vakbekwaamheid van uw eigen regio of met het IFV via info@ifv.nl.