7 juli 2020
"We weten nu hoe rookverspreiding in woongebouwen met inpandige gangen plaatsvindt, we weten welke factoren daaraan bijdragen en ook welke factoren rookverspreiding kunnen beperken", vertelt projectleider Hans Hazebroek. Het eindrapport van het praktijkonderzoek verschijnt medio september, maar de onderzoekers lichten nu al een tip van de sluier op.
In de zomer van 2019 deden de Brandweeracademie, Veiligheidsregio Utrecht en Brandweer Nederland twee weken lang praktijkonderzoek naar rookverspreiding in een leegstaand woon-zorgcentrum in Oudewater. De afgelopen maanden zijn de enorme hoeveelheden data en beeldmateriaal geanalyseerd.
Lector Brandpreventie René Hagen: "Het is belangrijk dat we met name voor de kwetsbare en oudere bevolking goede brandveiligheidsvoorzieningen hebben die zorgen dat de overleefbaarheid bij hen wordt vergroot. Dat was mede het doel van het onderzoek en ik denk dat we daarin geslaagd zijn."
Bij relatief kleine branden in woon(zorg)gebouwen verspreidt de rook zich steeds vaker door een groot deel van het pand. Het gevolg hiervan is dat bewoners gezondheidsschade oplopen of soms zelfs overlijden, en dat de brandweer het volledige gebouw moet ontruimen. Mede omdat het vaak om kwetsbare bewoners gaat, hebben deze incidenten een grote maatschappelijke impact. Er is naar dit onderwerp al veel (inter)nationaal literatuur- en casuïstiekonderzoek gedaan, maar op een aantal vragen ontbrak nog het antwoord. Hiervoor waren praktijkexperimenten noodzakelijk.
Onderzocht is hoe zowel zichtbare als niet zichtbare rook zich precies verspreidt bij brand in een gebouw met meerdere bouwlagen. En hoe deze rookverspreiding het beste beperkt kan worden, zowel door maatregelen te nemen in/aan het gebouw als door de manier waarop de brandweer deze incidenten bestrijdt.
Nieuwsberichten voortaan automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u aan voor onze nieuwsbrief.