11 februari 2021
Bevolkingszorg is volop in ontwikkeling. Veiligheidsregio's en gemeenten hebben verschillende initiatieven en ontwikkeltrajecten ontplooid om tot meer professionaliteit en 'eigentijdsheid' te komen van dit relatief nieuwe vakgebied.
Het gaat hierbij om uiteenlopende aspecten, waaronder de manier waarop bevolkingszorg is georganiseerd, het incidenttype waarvoor bevolkingszorg wordt ingezet, de wijze van opschaling et cetera. Met dit onderzoek wordt beoogd inzicht te geven in deze eigentijdse invulling van bevolkingszorg door veiligheidsregio's en in de ervaringen die zijn opgedaan met die specifieke invulling.
Ten behoeve van het onderzoek, dat is gebaseerd op een documentstudie, deskresearch en interviews, is een selectie gemaakt van vijf veiligheidsregio's die volgens eigen zeggen bezig zijn met de doorontwikkeling van bevolkingszorg. Alvorens wordt weergegeven hoe bevolkingszorg in de betreffende veiligheidsregio's wordt vormgegeven, worden in dit rapport eerst de (wettelijke) taken van bevolkingszorg beschreven en de (recente) ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan binnen bevolkingszorg. Het rapport sluit af met een beschouwing, waarin overeenkomsten en verschillen tussen de veiligheidsregio's met betrekking tot de eigentijdse invulling van bevolkingszorg worden beschreven.
Op basis van dit onderzoek blijkt dat in de praktijk voor wisselende vormen wordt gekozen om bevolkingszorg organisatorisch vorm te geven, passend bij het profiel en karakter van de veiligheidsregio en inliggende gemeenten. Tussen regio's zijn verschillen zichtbaar in hoeverre bevolkingszorg is geregionaliseerd, hoeveel er geïnvesteerd wordt in opleiding, training en oefening en hoe de invulling is van piketten. Wat de onderzoekers betreft is het geen probleem dat bevolkingszorg op verschillende manieren wordt georganiseerd, zolang er maar invulling wordt gegeven aan de taken op het gebied van crisiscommunicatie, acute zorg en herstelzorg.
Rapport Eigentijdse invulling bevolkingszorg