10 september 2019
Bij het IFV in Arnhem was weer een bijeenkomst van de Community of Practice Battery Packs (COP BP). Er werd gesproken over de verschillende nieuwe toepassingen op het gebied van elektrische energieopslag (batterijen). Dat kan zijn in voertuigen, fietsen, woningen of in zogenaamde buurtbatterijen. Het feit dat dergelijke baterijen spontaan kunnen ontbranden maken dat dit een zorg is.
Op de bijeenkomst gaf Nils Rosmuller een korte toelichting over de manier waarop vanuit het IFV en de brandweer regie wordt gevoerd op de gevolgen van de nieuwe energietoepassingen voor de fysieke veiligheid. Vanuit Brandweer Nederland heeft een stuurgroep van 4 directeuren van veiligheidsregio’s een visiedocument geschreven waarin de koers voor de komende twee jaar wordt uiteengezet. Daarbij ligt de focus op:
De concepttekst voor een handreiking brandweeroptreden bij een incident met elektrische voertuigen is besproken. Dit is gemaakt omdat deze behoefte is geuit tijdens de vorige bijeenkomst. Zodra de tekst definitief is wordt deze verspreid tussen organisaties die een operationele betrokkenheid hebben bij incidenten met elektrische voertuigen, zoals bergingsbedrijven. Zij zorgen dat elektrische voertuigen na een incident veilig worden afgevoerd en opgeslagen.
Op 23 mei jl. brandt bij een BMW-dealer in Enschede een elektrische BMWi3 af in de showroom. Tijdens de bijeenkomst doet een vertegenwoordiger van veiligheidsregio Twente verslag van de brandweerinzet. Een van de leerpunten van de brandweer is dat een niet brandende battery pack van een voertuig niet zomaar als stabiel kan worden gekwalificeerd. De mogelijkheid blijft bestaan dat dagen na een incident een battery pack alsnog kan ontbranden. De gassen die tijdens zo’n elektrische brand vrijkomen zouden voor direct betrokkenen zoals onderzoekers reden moeten zijn om ook na een paar dagen nog persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Ook de dagen na de brand kan het zo zijn dat de batterij gevaarlijke stoffen verspreid. Een van de aanwezige signaleerde ook dat wanneer elektrische auto’s in een showroom niet volledig zijn opgeladen de kans op een (grote) brand kleiner is.
Met de sterkte toename van elektrische fietsen in Nederland zien we ook een stijging in de behoefte om batterijen van elektrische fietsen op te bergen. Een bedrijf in de ontwikkeling van kluizen voor dergelijke batterijen presenteerde haar laatste ontwikkelingen. Op basis daarvan is gediscussieerd over de vraag aan wat voor veiligheidseisen een degelijke kluis moet voldoen. Daarbij werd speciaal aandacht besteed aan de vraag met wat voor model kluis de brandweer het meest geholpen is in geval van een brand. Er werden suggesties gedaan over afsluitbaarheid (rookdichtheid) in verband met vrij komen van giftige rook, verplaatsbaarheid om de kluis naar buiten te kunnen rijden, een rookmelder in de kluis en de aanwezigheid van een blusvoorziening in de kluis.
Het RIVM presenteerde haar visie op de gevaarzetting tijdens een brand met voertuigen op Lithium-Ion batterijen in parkeergarages. Een van de redenen dat dit onderwerp aandacht verdient is omdat tegenwoordig parkeergarages worden ontwikkeld met daarin 70 elektrische laadpalen op rij. Het grote gevaar bij een (grote) brand met Lithium-Ion batterijen is het vrijkomen van het zeer gevaarlijke waterstoffluoride-gas. De volgende waarnemingen kwamen naar voren. In geval van een brand met elektrische voertuigen in een parkeergarage zijn inhoud van het gebouw en de ventilatie ervan belangrijke factoren. Parkeergarages die binnen de normen van het bouwbesluit vallen (1000m2 of kleiner) een 4,3 voudige ventilatie geldt. Grotere parkeergarages (voorbeeld 2000m2) hebben minimaal een 10-voudige ventilatie (oudere garages) of hoger (nieuwe garages). Het voorbeeld van 5000m2 heeft 16voudige ventilatie waarbij nieuwere garages van die omvang vaak nog hogere ventilatie eisen hebben. Voor de oudere garages betekent dit dat de giftige rook en hitte langer in een garage blijft hangen. Anderzijds betekent dat voor de nieuwe garages ook dat de giftige rook vaker (en verder) rond de brandende garage wordt verspreid.
De COP BP wordt georganiseerd door het lectoraat Energie- en Transportveiligheid (IFV) van Nils Rosmuller en de deelnemers zijn professionals die in hun dagelijkse werk te maken hebben met battery packs. Daartoe behoren vertegenwoordigers van de veiligheidsregio’s, de brandweer, bergingsbedrijven, logistieke dienstverlening, producenten, onderzoeksinstituten en normeerders. In het kader van de energietransitie zijn er meerdere CoP’s opgericht: