11 februari 2020
Op 16 januari 2020 organiseerden de Crisismanagement Academie en Rijkswaterstaat een netwerkbijeenkomst die plaatsvond in het Watermanagementcentrum Lelystad. Een korte terugblik op de bijeenkomst.
Het thema van de netwerkbijeenkomst was: samenwerking tussen de algemene en de functionele keten in de warme fase van een (groot) incident. De mix van deelnemers (ruim 60 in totaal) bestond uit medewerkers uit de veiligheidsregio's, Rijkwaterstaat, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, drinkbedrijven, crisisexpertteam milieu en drinkwater en de waterschappen.
De afgelopen jaren zijn er diverse crisissituaties geweest waarbij de veiligheidsregio's hebben samengewerkt met deze diverse crisisorganisaties. Denk aan de stuw bij Grave (2016), de olieverontreiniging in de haven van Rotterdam (2018) en de overboord geslagen containers in het Waddengebied (2019). Hoe goed kennen we elkaar? Weten we wat we van elkaar mogen verwachten? Wat gaat goed in de samenwerking tussen de algemene en de functionele keten van crisisbeheersing en wat kan beter?
Michèle Blom, directeur-generaal Rijkswaterstaat van het ministerie van Infrastructuur en Milieu opende de bijeenkomst. Zij lichtte toe wat samenwerking inhoudt vanuit haar perspectief en het belang daarvan. Saskia van den Broek, regionaal operationeel leider van de Veiligheidsregio Fryslân, vertelde meer over de samenwerking ten tijden van het containerincident in het Waddengebied. Alle 60 deelnemers gingen daarna uiteen in subgroepen voor een rondleiding door het Watermanagementcentrum en het bespreken van casuïstiek met elkaar. De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel en diner.