28 juni 2019Nederland was het gastland voor de International Fire Instructors Workshop (IFIW) en organisator van de International Fire Instructors Conference (IFIC). Van 17 juni tot en met 21 juni was een gemêleerde groep van 35 mensen voor de elfde keer bij elkaar. Dit keer voor het eerst in Nederland. De groep, deels brandweerman deels wetenschappers en sommigen een combinatie van beide, had als doel: het ontwikkelen van een aantal universele basisprincipes voor de brandweer over de gehele wereld.
De eerste drie dagen stonden in het teken van uitwisseling van kennis in de IFIW-groep. Voorgaande jaren werden deze bijeenkomsten vooral ingestoken door presentaties per spreker. Maar met de bijeenkomst in Nederland hadden de organiserende leden van het CFBT-NL, het IFV en Brandweer Nederland een ander doel voor ogen, namelijk komen tot een aantal universele basisprincipes ontwikkeld voor de brandweer over de gehele wereld. Hiervoor werden twee interactieve werkvormen bedacht, die de discussies zouden stimuleren en stroomlijnen. Ook werden onder andere collega's van vakbekwaamheid van de brandweerregio's en het IFV uitgenodigd als tafelvoorzitters en begeleiders.
Uit oorspronkelijk 58 vooraf ingebrachte stellingen werden 22 uitgangspunten gedestilleerd. De uitgangspunten werden verder aangescherpt, via stille en openlijke discussies over waarom het wel of geen uitgangspunt zou kunnen worden. Naast de leden van de IFIW sloten ook de leden van de Nederlandse Community of Practice Brand aan om hun expertise in te brengen tijdens de discussies. Aan het einde van deze eerste dag werd op basis van pitches gestemd op alle uitgangspunten en hieruit kwamen de acht hoogst scorende naar voren die de basis vormden voor dag twee. Tijdens deze tweede dag werd via een wereldcafé gesproken over de wijze van implementatie van deze uitgangspunten, voorwaarden hiervoor en mogelijke good en best practises. Na presentaties van alle implementatievoorstellen werd door John McDonough en Peter McBride, beiden 'founding fathers' van IFIW, voldaan teruggekeken op deze twee constructieve dagen. Op basis van deze twee dagen zijn onderstaande acht uitgangspunten geformuleerd.
Het komende jaar wordt met deze groep verder gewerkt aan de uitgangspunten en de validatie. Meer weten over deze principes? Bekijk dan onderstaande tekeningen
Donderdag en vrijdag werd het internationale bezoek afgesloten met de IFIC. Het is een jaarlijkse bijeenkomst van brandweerlieden, instructeurs en wetenschappers. Ze delen kennis en ervaringen. Het doel van IFIC is leren van elkaar en kennis wereldwijd te verspreiden onder de brandweer. Ruim 180 mensen uit binnen- en buitenland kwamen naar het IFV om te luisteren naar een unieke line-up van internationale sprekers. Het IFV was voor twee dagen het middelpunt van de wereld op dit gebied, met deelnemers uit vijftien verschillende landen waaronder Zuid-Korea, Australië, Canada, Hong Kong en België. De presentaties varieerden van brandbestrijdingstechnieken tot human factors zoals commandovoering en van bewustwording bij brandinstructeurs tot onderzoeksresultaten van rookgasexplosies. Volgend jaar is Amerika het gastland voor de twaalfde bijeenkomst van de IFIW.
Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde, kijkt terug op een geslaagde en interessante week: "In deze vijf dagen hebben we een unieke club mensen bij elkaar welke een mengsel is van wetenschap en praktijk, van brandweerofficieren en instructeurs tot wetenschappers. De werkvormen in de eerste twee dagen hebben ook een verbinding gelegd met de leden van de community of practice brand en brandbestrijding maar ook de diverse afdelingen binnen het IFV die een rol hebben gespeeld in de ondersteuning van deze dagen."
De International Fire Instructors Workshop is een jaarlijkse bijeenkomst van brandweermensen instructeurs op gebied van brand en brandbestrijding en wetenschappers. Ze delen kennis en ervaringen. Het doel van IFIW is leren van elkaar, de meest actuele stand van kennis bespreken en bediscussiëren en kennis wereldwijd verspreiden onder de brandweer.
IFIW werd in 2008 opgericht door de Zweed Stefan Svensson, die destijds werkte voor MSB. Dit is een organisatie die instaat voor de opleiding van de Zweedse brandweer en kennis ontwikkelt. Svensson was tot vorig jaar associate professor aan de universiteit van Lund. Sindsdien is Svensson weer als instructeur verbonden aan de brandweerschool in Revinge. Het is sinds enige jaren gebruikelijk dat de groep van experts eerst samen kennis deelt en discussieert. De laatste twee dagen van de bijeenkomst in het gastland wordt de kennis gedeeld tijdens het openbare congres, het IFIC. De doelgroep van IFIC is instructeurs op gebied van brand en brandbestrijding.