8 oktober 2019Vorig jaar is de leergang Manschap geëvalueerd. Een aantal verbeterpunten uit de evaluatie wordt momenteel doorgevoerd in de leergang. Daarnaast worden enkele landelijke ontwikkelingen meegenomen, zoals de Basisprincipes van brandbestrijding. Projectleider Suzanne Vet geeft de laatste stand van zaken. “Het onderdeel Technische hulpverlening (THV) is af! Met het updaten van het onderdeel IBGS (incidentbestrijding gevaarlijke stoffen) zijn we heel druk bezig”, steekt Suzanne Vet van wal. Het IFV betrekt bij de herziening experts uit het brandweerveld, zoals opleidingscoördinatoren, docenten, beoordelaars en examinatoren. “Deze experts worden door de districtshoofden voorgedragen. Aan deze experts hebben we de aangepaste producten voorgelegd, met de vraag of de doorgevoerde wijzigingen gewenst zijn. En we hebben samen gekeken naar de cesuur, de zak/slaaggrens bij een toets of examen. Omdat we in een aantal praktijktoetsen en het praktijkexamen grote wijzigingen hebben doorgevoerd, moesten we de cesuur opnieuw bepalen. Na de cesuurbepaling hebben we deze getest met enkele regio’s. Op basis hiervan is de definitieve cesuur vastgesteld.”
In de praktijktoetsen voor THV is het een en ander veranderd. Suzanne Vet legt uit: “In de praktijktoetsen voor THV1 en THV3 gaat het om wat puntjes op de i. De wijzigingen in THV2 zijn ingrijpender. THV2 gaat over complexere handelingen. Tot nu toe werden alleen de nummers 1 en 2 beoordeeld. Dat gaat veranderen. Voortaan worden alle vier de manschappen beoordeeld, dus ook de vaardigheden van nummer 3 en 4. Verder is de situatie gewijzigd, de manschappen krijgen nu een situatie waarbij er meer variatie in bevrijdingstechnieken mogelijk is.” Voor het onderdeel IBGS worden de praktijktoetsen samengevoegd. “De inhoud is gelijk gebleven, maar de volgorde is logischer geworden, zodat het echt een inzet is waarbij de vaardigheden goed beoordeeld kunnen worden. Ook voor het praktijkexamen THV/IBGS geldt dat daar nu alle vier de manschappen worden beoordeeld in plaats van slechts twee van hen.”
Op vrijdagmiddag 15 november a.s. organiseert het IFV een informatiebijeenkomst over de onderdelen THV, IBGS en WO (waterongevallen). “De bijeenkomst in Arnhem is bedoeld voor de opleiders. Zij worden dan bijgepraat over alle ins en outs van de herziene leergang Manschap. Nog voor het einde van dit jaar ontvangen de opleiders de activiteitenplannen met alle wijzigingen. Zodat zij op tijd kunnen starten met de voorbereidingen”, aldus de projectleider.
Hierna starten we met het aanpassen van het onderdeel Brandbestrijding. Suzanne Vet: “Dat zal wat meer tijd kosten, omdat hierin ook de Basisprincipes van brandbestrijding (voorheen De hernieuwde kijk op brandbestrijding) worden verwerkt. Het is de bedoeling dat vanaf september 2020 alle nieuwe manschappen starten met de herziene leergang Manschap, zowel Brandbestrijding als THV/WO/IBGS!”
De aangepaste praktijktoets wordt getest.