12 maart 2019
Hoe kunnen de organisaties die zijn betrokken bij een bovenregionale crisis de risicobeoordeling, risicobeheersing en crisisbeheersing meer in samenhang organiseren? En wat betekent dit voor de veiligheidsregio’s en de Regionale Risicoprofielen? Dat onderzocht het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in opdracht van de Raad Directeuren Veiligheidsregio (RDVR). Uit het onderzoek blijkt dat de verbindingen tussen de algemene keten (gemeenten, veiligheidsregio’s, ministerie van Justitie en Veiligheid) en de functionele ketens (andere ministeries, bedrijven e.a.) nog relatief zwak zijn. En dat terwijl het onderzoek ook laat zien dat bij vrijwel iedere bovenregionale ramp of crisis er van meerdere ketens – en juist ook in gezamenlijkheid – veel wordt gevraagd en verwacht.
De onderzoekers doen een aantal aanbevelingen. De belangrijkste zijn:
Het onderzoek is een vervolg op het onderzoek Risico’s in samenhang. Hierin werd geconstateerd dat de meeste rampen en crises in potentie een bovenregionaal karakter hebben en dat juist bij deze categorie de meeste problemen optreden in de risico- en crisisbeheersing. Dit was voor de RDVR aanleiding om wat dieper in te zoomen op deze bovenregionale crisistypen en vooral op de samenwerking tussen de verschillende organisaties. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Zeven bovenregionale crisistypen zijn onderzocht:
1. overstromingen2. aardbevingen3. stralingsincidenten4. grootschalige stroomuitval5. humane infectieziekten6. cybercriminaliteit7. terrorisme.
Verbinding tussen werelden? Een verdiepende studie naar de aanpak van zeven bovenregionale crisistypen Bijlage rapport Verbinding tussen werelden? Een verdiepende studie naar de aanpak van zeven bovenregionale crisistypen