Maart 2020
Een nieuwe bijeenkomst van de Community of Practice (CoP) Battery Packs werd door het lectoraat Energie- en transportveiligheid op donderdag 27 februari georganiseerd in Veenendaal. Maar liefst dertig (veiligheids)professionals uit verschillende branches kwamen samen om de stand van zaken te bespreken rondom hulpverlening en incidentbestrijding: van battery packs in auto's tot de opslag van fietsaccu's. Natuurlijk werd ook gesproken over elektrische voertuigen in parkeergarages en brandveiligheid. De CoP Battery Packs leverde deze vier highlights op.
Aanwezigen werden door lector Brandweerkunde Ricardo Weewer opgeroepen incidenten met elektrische voertuigen, zoals in parkeergarages, te blijven delen in de CoP Battery Packs of via CoP-secretaris Frank Cools. Dat is cruciaal om een landelijk beeld te genereren voor het opbouwen van een database. Samen met Brandweer Nederland werkt het IFV intussen aan een Infoblad parkeergarages en elektrische voertuigen, inclusief tips voor risicobeheersing en incidentbestrijding. Tot die tijd geeft Weewer aan dat antwoorden op de belangrijkste veiligheidsvragen alvast klaar staan.
Marco van den Berg, beleidsmedewerker IBGS bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, vertelde over een incident met een hybride auto op de A29 medio januari. Uit zijn casus blijkt dat een genuanceerd verhaal past bij brandrisico's en elektrische auto's. Vaak is elektronica de oorzaak van een voertuigbrand. Volgens Van den Berg is het een probleem dat de aanrijdende brandweer vaak niet zeker weet wat ze kan verwachten. Hij ziet steeds meer vormen van alternatieve brandstoffen die vragen om meer kennis en vaardigheden bij incidentbestrijding. Snel de juiste informatie beschikbaar hebben, is belangrijk om bij incidentbestrijding de veiligheid van de hulpverleners te bevorderen en files te reduceren.
Op initiatief van lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller komt de landelijke handreiking brandweeroptreden bij elektrische voertuigen eraan. Bij de afwikkeling van een (brand)incident met elektrische voertuigen blijkt ook onduidelijkheid over zaken als verantwoordelijkheden. Paul van Dooren, adviseur Repressie en Innovatie bij Brandweer Brabant-Zuidoost, meldde dat Incidentmanagement Rijkswaterstaat, berging, verzekeraars, politie, GGD en brandweer samen hierover nadenken. Genoemde partijen verkrijgen helderheid over het overdrachtsmoment, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Bij het afvoeren en de opslag van elektrische voertuigen komt meer kijken dan bij de berging van voertuigen met fossiele brandstoffen. "Het is goed om te zien dat dit besef bij verzekeraars groeit", benadrukte Van Dooren.
Hoe gaan we om met de opslag van fietsbatterijen? Van bij de fietsenmaker op de hoek tot in een fietsenstalling op het station. Uit een eerdere CoP Battery Packs ontstond de behoefte voor uniforme en eenduidige basisvoorschriften. Pam Hoogstraten van Veiligheidsregio Kennemerland deelde een eerste aanzet hiervoor. Ricardo Weewer uitte zijn enthousiasme over de vorderingen: "Het IFV ontvangt veel vragen over de opslag van battery packs. Fijn dat we door co-creatie een zo compleet mogelijk beeld krijgen." Het verzoek van Hoogstraten om mee te denken, kreeg genoeg gehoor. Veiligheidsregio Haaglanden gaat actief meedoen om de basisvoorschriften definitief te maken. IFV-onderzoeker Thijs Geertsema tipte om naast veilige opslagkasten ook energie te steken in marktrichtlijnen opstellen voor de kwaliteit van battery packs: "Want we willen juist incidenten voorkomen."
De CoP Battery Packs staat niet op zichzelf. Het lectoraat Energie- en transportveiligheid is ook de organisator van de CoP Waterstof en CoP Zonnepanelen. CoP's zijn dé netwerkplek waar ervaringen, knelpunten en kennis samenkomen over veiligheidsvraagstukken rondom deze nieuwe onderwerpen. Aangesloten veiligheidsregio's, kennisinstituten en marktpartijen hebben één ding gemeen: kennis delen om veilige energietransitie te vergroten. "Mooi dat zoveel verschillende organisaties en disciplines bijdragen", constateert Ricardo Weewer. "Via onze CoP's brengen we relevante kennis bij elkaar en ontstaan veiligheidsantwoorden. Daar plukken alle deelnemende partijen de vruchten van." Meer weten over (één van) onze CoP's? Neem dan contact op met CoP-secretaris Frank Cools.