2 december 2020
Het aantal windturbines neemt snel toe en daarmee ook de kans op incidenten met deze markante objecten. Wat kan de brandweer uitrichten bij een brand of ongeval in een windturbine? Welke risico's lopen brandweermensen daarbij? En bij welke scenario's kan de inzet van een hoogtereddingsteam het verschil maken? Deze en andere leervragen stonden centraal in de webinar Veilig optreden bij windturbines die op 1 december werd uitgezonden.
In het webinar Veilig optreden bij windturbines leert u:
In deze webinar ontmoeten de windenergiesector en de brandweerpraktijk elkaar in een aantrekkelijk audiovisueel format. Deskundige sprekers uit beide branches wisselen elkaar op een boeiende wijze af.
Tijdens deze webinar wordt ook de aandachtskaart Bestrijding incidenten Windturbine geïntroduceerd. Dit hulpmiddel bij de inzet is onlangs vastgesteld door Brandweer Nederland en de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) en komt binnenkort beschikbaar.
Lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller opent deze aflevering met een inleiding over de energiewereld achter de windturbines. Daarna is het woord aan Edwin van der Meer, HSSE-manager van Eneco wind On-shore. Hij geeft een beeld van de risico's in en rond windturbines voor werknemers en hulpverleners. In het tweede deel van de webinar neemt John van Norden, teamleider van het Hoogtereddingsteam van de Veiligheidsregio Utrecht, het stokje over. Hij licht de (on)mogelijkheden van een inzet bij een brand of hulpverlening in een windturbine toe. Met speciale aandacht voor de inzet van hoogteredders.