10 maart 2021
Vrijdag 5 maart vond een eerste webinar plaats uit de reeks Veilige Energietransitie Live die het IFV en Brandweer Nederland samen organiseren. In de eerste aflevering werden de toepassing van waterstof en de risico's ervan besproken door een panel van deskundigen uit de wetenschap, bedrijfsleven en veiligheidsregio's.
Willemjan Muysson, programmamanager Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland, is tevreden: "Met bijna 400 kijkers uit de veiligheidsregio's, gemeenten, omgevingsdiensten, bedrijfsleven en ministeries hebben we een breed publiek getrokken. We hebben in deze webinar wetenschap en praktijk verbonden om zo gezamenlijk te werken aan een duurzame maar zeker ook veilige leefomgeving."
Tijdens de webinar nam lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller samen met een aantal gasten de kijkers in anderhalf uur mee. Ad van Wijk van de TU Delft nam de kijkers mee in de grote lijn van energietransitie in Nederland, en de cruciale rol van waterstof als transport- en opslagmedium daarin. Bart Vogelzang van Alliander maakte duidelijk op welke wijze waterstof getransporteerd en gedistribueerd wordt, en vertelde welke veiligheidsaspecten daaraan verbonden zijn. Projectmanager Wim Hazenberg van Stork ging vervolgens in op het gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving. Tot slot vertelden Dirk van Dijken en Niels Westra van Veiligheidsregio Drenthe hoe ze in hun regio vanuit risicobeheersing te werk gaan, nu er een complete wijk op waterstof wordt aangesloten. De webinar werd afgesloten met een paneldiscussie met alle deskundigen. Ook werden er vragen beantwoord in de chat.
"'We willen bekendheid geven aan nieuwe vormen van energie. Daarom maken we deze serie van minicolleges om verschillende partijen kennis te geven over welke rol zij hebben en wat het betekent voor de veiligheid. Juist door de verschillende betrokken partners met elkaar te verbinden en met elkaar in gesprek te gaan over de veiligheidsaspecten in verschillende schakels van de waterstofketen, kunnen we grote stappen voorwaarts zetten", vertelt Rosmuller.
In april staan webinars over de veiligheid van de elektrificatie en over zonneweides gepland en in mei is automotive het onderwerp van een webinar. Houd onze agenda met kennisevents in de gaten!
De webinar over waterstof gemist? Kijk hem terug.