10 februari 2020
Op 16 januari 2020 bracht de hackathon 'Werelden verbinden' professionals risico- en crisisbeheersing bij elkaar van vitale sectoren, veiligheidsregio's en het Rijk. Met de conclusies van het IFV-rapport 'Verbinding-tussen-werelden' (2019) in gedachten, verkenden zij samen crisisscenario's om antwoord te vinden op de vragen 'Wat moet er nu gebeuren?', 'Hoe kan bovenregionale en landelijke samenwerking verbeteren?' en 'Waarom verbetert die samenwerking niet?'. De antwoorden laten zien waarom bovenregionale en landelijke samenwerking soms onvoldoende van de grond komt en dragen oplossingsrichtingen aan. Momenteel wordt bepaald welke acties ervoor nodig zijn om de samenwerking in de preventie en beheersing van crises te verbeteren.
Organisaties zijn vooral op zichzelf gericht, op eigen belangen en resultaten. Crisisbeheersing (bovenregionaal) ziet men vaak als een neventaak. Crises zijn ingrijpend en onvoorspelbaar, waardoor betrokkenheid van partners lastig in te schatten is, zeker als partners elkaar niet goed kennen.
Aan de hand van scenario's met bedreigingen is nagedacht over gewenste ontwikkelingen om werelden te verbinden in het veiligheidsdomein. De aangedragen oplossingsrichtingen variëren van de oproep tot een gewenste houding van betrokkenen bij een crisis tot de verandering van de organisatie van bovenregionale crisisbeheersing tot eigentijdse communicatie met de burger en van quick wins tot stelselmatige ontwikkelingen, zoals:
Tijdens de hackathon zijn tal van verbindingen gelegd en suggesties en oorzaken van het ontbreken van verbindingen geformuleerd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio en het IFV bekijken nu gezamenlijk welke acties verdere uitwerking vragen om de samenwerking bij de preventie en de beheersing van crises verder te versterken.