27 maart 2019Dit jaar stond de jaarlijkse transportveiligheidsdag van het lectoraat Transportveiligheid in het teken van de energietransitie. Centraal stond met name welke gevolgen de energietransitie heeft voor de transportveiligheid. Dit thema met de bijbehorende sprekers was een schot in de roos, zo bleek uit het grote aantal aanwezigen en de discussies in de zaal en na afloop. Een terugblik van Nils Rosmuller, lector Transportveiligheid.Verschillende sprekere belichtten het onderwerp vanuit hun eigen expertise. Leendert Gooijer (programmacoördinator nationale veiligheid, RIVM) presenteerde de ontwikkelingen in de energietransitie tegen de achtergrond van de methodologie zoals die wordt toegepast voor het nationale veiligheidsprofiel. In dat licht bezien lijken de fysieke veiligheidsgevolgen van de energietransitie wel mee te vallen: ongevallen met tientallen doden en gewonden zijn (zeer) onwaarschijnlijk. De risico's zijn goed vergelijkbaar met de huidige risico's zoals we die kennen voor bijvoorbeeld brandbare gassen en vloeistoffen.
Ricardo Weewer (lector Brandweerkunde, IFV) is minder positief over de veiligheid. Hoewel hij aangeeft dat we ondertussen op het gebied van de incidentbestrijding al behoorlijk wat weten, noemt hij diverse witte vlekken in onze kennis. Hoe zit het met de afblaasrichting van personenvoertuigen en welke scenario's ontwikkelen zich bij een mix van voertuigen met verschillende brandstoffen? Wat hem betreft wordt incidentbestrijding alsmaar complexer, hetgeen voor hem dan ook betekent dat de repressieve dienst vaker over zal moeten gaan tot een defensieve buiteninzet in plaats van offensief binnen. En dat meer op de risicobeheersing/regelgeving ingezet moet gaan worden.
Hans Spobeck (programmamanager Transportveiligheid, IFV) ging in op enkele nieuwe risico's als gevolg van de energietransitie en de wijze waarop die worden opgepakt. Bekende industriële (energie)toepassingen komen nu dicht bij de burger (letterlijk in de tuin/woning) met alle risico's van dien. Voor LNG zijn in een meerjarenonderzoeksprogramma zorgvuldig de risico's onderzocht en uitgewerkt. Dergelijke programma's ontbreken voor bijvoorbeeld waterstof, geothermie of Elektrische Opslag Systemen. Er moeten middelen komen om de veiligheidsrisico's van de energietransitie goed te gaan beheersen.
Lees het volledige verslag van Nils Rosmuller over deze bijeenkomst.