Welke onderzoeken voeren wij momenteel uit? Bekijk een actueel overzicht van onze lopende en doorlopende onderzoeken.
Lectoraat Brandweerkunde
Publieke organisaties en professionals in de fysieke veiligheid, zoals de brandweer en de geneeskundige hulpdiensten, gebruiken openbare kennisdocumenten ten behoeve van hun organisatie en werkwijze. Het is van belang, dat deze documenten actueel en beschikbaar zijn. Het IFV is hiervoor verantwoordelijk.
Kijk voor een overzicht van alle kennisdocumenten op het Kennisplein.
De lectoraten Brandpreventie, Brandweerkunde, Crisisbeheersing en Transportveiligheid zijn belangrijke pijlers van het IFV. Ze vormen de schakels tussen ons onderzoek, onderwijs en de praktijk. Zij ontwikkelen en verspreiden op objectieve wijze kennis en doen, zelfstandig of in opdracht van derden, onderzoek. De leiding en eindverantwoordelijkheid van onderzoeken liggen bij de lectoren.
De lectoraten kenmerken zich door een objectieve manier van werken die is vastgelegd in een handboek onderzoek en ethische richtlijnen voor lectoren en onderzoekers. Lectoren en onderzoekers zijn onafhankelijk in de wijze waarop zij hun onderzoek inrichten en uitvoeren. Zij verantwoorden op transparante wijze hun keuzes en conclusies, de in het onderzoek gehanteerde methoden en bronnen, de zorgvuldigheid van de uitvoering alsmede eventuele doorwerking van onderzoeksresultaten in het onderwijs. In 2019 is een systeem van externe visitatie ingericht met als doel de kwaliteit van het onderzoek te evalueren en versterken.
De dagelijkse leiding van het IFV is in handen van de directie: de algemeen directeur en de directeur bedrijfsvoering. Zij zorgen ervoor dat de lectoraten onafhankelijk en objectief hun onderzoek kunnen inrichten en uitvoeren. Het algemeen bestuur van het IFV (bestaande uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's) is hier niet bij betrokken.
Het IFV heeft als uitgangspunt dat alle onderzoeksrapporten openbaar zijn en gepubliceerd worden op deze website.