Vanuit de praktijk en media kwamen signalen naar voren dat hulpverleningsvoertuigen niet altijd met optische en geluidssignalen (OGS) reden tijdens de nachturen. In 2018 werd daarom het eerste verkennend kwantitatief onderzoek naar het gebruik van OGS in de nacht uitgevoerd door het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen van het IFV. Hierbij zijn chauffeurs van de drie grote diensten (brandweer, politie, ambulance) bevraagd door middel van een vragenlijst. Daarnaast zijn ook burgers bevraagd.
De resultaten die uit dit onderzoek naar voren kwamen, waren aanleiding voor een vervolgonderzoek. Dit vervolgonderzoek richt zich op het nader verkennen van vier thema's die van invloed kunnen zijn op het wel of niet gebruiken van optische en geluidssignalen. Deze thema's zijn:
De vraag die centraal staat in dit vervolgonderzoek is: Is het noodzakelijk om wet- en regelgeving en praktijk beter op elkaar af te stemmen? En zo ja, op welke manier(en) zou dit het beste gerealiseerd kunnen worden?
Het resultaat is een beschouwend rapport dat inzicht biedt in de noodzaak om en de wijze waarop wet- en regelgeving en praktijk nader tot elkaar gebracht kunnen worden door verschillende aspecten in kaart te brengen die een rol spelen in deze discussie.