Investeren in ontwikkeling van talent, veerkracht en leiderschap van mensen is een voorwaarde om organisaties te laten floreren. Wij ondersteunen u graag met aanbod binnen een aantal aandachtsgebieden.
Inzetbaarheid & vitaliteitGezonde en veerkrachtige medewerkers ervaren werkplezier en energie en dragen bij aan succes en groei van de organisatie. Optimale inzetbaarheid van talent zorgt voor de beste balans tussen resultaat van de organisatie en voldoening in het werk bij de medewerker.
Om een organisatie succesvol te veranderen, is het nodig dat de mensen die er werken ander gedrag laten zien en durven te experimenteren. Aandacht voor de omgeving en de opdracht van de organisatie, de interne werkprocessen en gewoontes en een ieders persoonlijke bijdrage aan verandering maken hier deel van uit.
Binnen een netwerk en de totale organisatie spelen verschillende motieven, belangen en agenda's. Voor een geslaagde samenwerking en effectief persoonlijk functioneren zijn inzicht in netwerken en de politiek-bestuurlijke omgeving essentieel.
Investeren in leren en ontwikkelen is belangrijk voor zowel de organisatie als de medewerker. De organisatie wil de medewerker zo goed mogelijk kunnen inzetten om resultaten te behalen. Om goed werk te leveren moet een medewerker zorgen dat eigen kennis en vaardigheden actueel blijven. Zelfreflectie, zelfbewustzijn en inzicht in de persoonlijke effectiviteit en hoe dit te veranderen zijn hiervoor essentiële bouwstenen.
Klik op het programma voor meer informatie over de inhoud en de wijze van aanmelding.
Continue talent- en leiderschapsontwikkeling van medewerkers is van essentieel belang voor een professionele veiligheidsregio. Het IFV is de partner voor veiligheidsregio's op het gebied van talent- en leiderschapsontwikkeling.
Nieuwe ontwikkelingen en veranderingen zijn in de turbulente wereld van de veiligheidsregio aan de orde van de dag: van regionalisatie, bezuiniging en reorganisatie tot mobiliteit, kennisdeling en samenwerking. Deze veranderingen, visies op het gebied van organisatieontwikkeling en signalen over de afstand tussen werkvloer en leiding hebben in 2011 geleid tot het beleggen van deze gemeenschappelijke taak bij het IFV.
Het IFV werkt samen met het veld aan de inhoudelijke programmering van talent- en leiderschapsontwikkeling. We participeren in diverse landelijke projecten over deze thema's en verwerken opgedane kennis en ervaring in onze programmering. Daarnaast spelen we in op mondiale ontwikkelingen zoals zelfsturing, de-bureaucratisering, vernieuwende vormen van leiderschap en netwerken.
We dragen in co-creatie met de veiligheidsregio's en hun partners structureel bij aan hun talent- en leiderschapsontwikkelingsbehoeften. Kenmerkend voor onze aanpak is dat we aansluiten op thema's die landelijk of binnen veiligheidsregio's actueel zijn. Afzonderlijke thema's pakken we in een breder verband op als andere veiligheidsregio's daar ook behoefte aan hebben. We hebben voor medewerkers en leidinggevenden op strategisch, tactisch en operationeel niveau een open aanbod met programma's en bijeenkomsten en leveren maatwerk.
Wij zijn in gesprek gegaan met leidinggevenden in diverse branches die tijdens de corona-crisis met grote veranderingen te maken kregen en krijgen. Op deze pagina vindt u de portretten die we op basis van die gesprekken hebben gemaakt.
De corona-crisis raakt ons allemaal. Als mens, (wereld)burger en op het werk. Leidinggevenden krijgen met specifieke uitdagingen te maken. Denk aan het leidinggeven op afstand. Of juist, met allerlei aanpassingen en uitdagingen, leidinggeven aan mensen in de frontlinie. Binnen en buiten de grenzen van het veiligheidsdomein is dit aan de orde.
In deze zesdelige reeks worden leidinggevenden uit een aantal branches geportretteerd. U maakt kennis met hen, leert over hun dilemma's en moeilijke momenten in deze periode, wat hen raakt en hoe zij zichzelf veerkrachtig houden.
Het onderwijs heeft in deze crisis met grote veranderingen te maken gekregen. In dit eerste deel vertelt Christine Ziekman ons wat dit voor haar werk als leidinggevende en haar team en organisatie betekent. Christine is teamleider CIOS bij het ROC in Arnhem en omgeving: Rijn IJssel.
Bekijk het portret door op de afbeelding te klikken.
We doen allemaal boodschappen, en hebben kunnen zien en ervaren hoe de supermarktbranche zich organiseert in deze tijden van corona-maatregelen. Hoe zou het zijn om nu in een supermarkt te werken en leiding te geven? Supermarktmanager Ethel Oud neemt ons in deel 2 uit de portrettenreeks mee in haar ervaringen.
Robert Degenhart schetst een beeld van wat de effecten waren van de crisis op zijn organisatie, hemzelf en zijn team. Voor een deel van zijn organisatie ging het om grote veranderingen zoals in de totale vervoersbranche het geval is geweest. Robert deelt hoe hij het leidinggeven op afstand ervaart en hoe hij ermee omgaat.
Bekijk het portret door op de afbeelding te klikken.Deel 4: Instelling voor kunst en cultuurWe maken kennis met Willem Velthoven, een ondernemer in de kunst- en cultuursector. Hij deelt zijn geheel eigen kijk op de effecten die corona heeft op onze maatschappij, zijn bedrijf en zijn team. En vertelt ons over het ondernemerschap en een aantal verrassende en creatieve initiatieven die uit de crisis voort zijn gekomen.
Het effect van de corona-crisis op de sector jeugdhulp is groot. Problemen die al ernstig zijn, worden groter. En de corona-maatregelen bemoeilijken de werkpraktijk aanzienlijk. Stefanie Hoeks werkt als teamleider in deze branche. Zij vertelt ons hoe zij en haar team zich hierop organiseren en hoe zij het ervaren.Bekijk het portret door op de afbeelding te klikken.
De verandering die de GGD doormaakt in deze tijd is ongekend groot. In dit laatste portret uit de reeks, neemt Peter Jorna ons mee in de effecten die corona heeft op zijn organisatie en zijn team. Daarbij deelt hij zijn ervaringen als leidinggevende en de impact op zijn dagelijkse werk.
Om u te informeren en te inspireren publiceren wij regelmatig vlogs, blogs en meer uitgebreide publicaties over onze thema's. Ook informeren wij u graag over onderzoeksactiviteiten. Op deze pagina treft u een overzicht hiervan aan.
Impressie van de 1e CmT Connected dag van 28 augustus 2020.
Blog: Wat als ik de verandering kan zijn die nodig is? (8 mei 2018)
Infosheet verkenning mentale veerkracht personeel veiligheidsregio's (juli 2020)
Publicatie coaching in veiligheidsregio's (2018)
Verslag Expertmeeting Mentaal Vitaal (juni 2018)
Verslag Hackaton de veiligheidsregio als netwerkorganisatie (mei 2018)
Leiderschapsgedrag tijdens de implementatie van innovaties binnen de brandweer in Nederland (7 februari 2017)Onderzoek naar kennisdeling en hiërarchie binnen de Nederlandse brandweer (17 augustus 2016)Onderzoek naar multidisciplinaire samenwerking bij leiderschapsevenement (13 juli 2016)Masteronderzoek innovatief gedrag bij de brandweer (10 september 2015)
Graag beantwoorden wij uw vragen over ons aanbod en denken wij mee over wat bij uw organisatie en medewerkers aansluit. U kunt uw vraag mailen naar leiderschaporganisatie@ifv.nl of neem telefonisch contact op via 026 355 2934.