Londen, Parijs, Brussel, Berlijn en Barcelona….steden die hard zijn geraakt door terroristische aanslagen. Wat daar gebeurde, kan morgen ook in Nederland gebeuren. We willen onze hulpverleners graag zo goed mogelijk ondersteunen en voorbereiden op de gevolgen van terreur. Daarom hebben we in samenwerking met Brandweer Nederland de bijscholing Instructeur Basisopleiding Terrorismegevolgbestrijding (TGB) ontwikkeld.
De basisopleiding TGB richt zich op de brandweereenheden die als eerste bij een aanslag ter plaatse komen. Deze bijscholing geeft u als instructeur bij de brandweer de kennis en handvatten mee die u nodig heeft om de basisopleiding TGB in uw eigen veiligheidsregio te implementeren.
U bent docent of instructeur met praktische instructie-ervaring, u beschikt minimaal over het diploma bevelvoerder en heeft affiniteit met terrorismegevolgbestrijding. U beschouwt het als een uitdaging om uw collega’s in de uitrukdienst (de bevelvoerders, hun ploeg en de officieren van dienst) voor te bereiden op de eerste maatregelen bij een terroristische aanslag. Ook heeft u de creativiteit en het improvisatievermogen om de ingrediënten die deze cursus u biedt zelfstandig te vertalen naar een basisopleiding op maat voor uw eigen veiligheidsregio. U bent bereid om daarbij samen te werken met collega’s van bijvoorbeeld operationele voorbereiding, incidentbestrijding en vakbekwaamheid.
Na deze bijscholing kunt u:
Voorbereiding (zelfstudie)U neemt zelfstandig de e-module TGB door. Deze e-module reikt een handelingsperspectief aan voor het optreden bij een terreuraanslag. In dit handelingsperspectief staan kennis en bewustzijn van de context, overwegingen, handelingen en veiligheidsaspecten bij een aanslag centraal, speciaal ontwikkeld vanuit het perspectief van de eerst aankomende brandweereenheid.
Dag 1: handelingsperspectief bij een terroristische aanslagAan de hand van de e-module die u ter voorbereiding heeft bestudeerd, gaat u met de docent en de andere deelnemers in gesprek over het handelingsperspectief TGB voor de eerst aankomende eenheid. U toetst dit perspectief aan de voorbereiding in uw eigen veiligheidsregio en aan casussen in de praktijk. Verder werkt u verschillende scenario’s uit. Is uw veiligheidsregio klaar voor uitvoering van dit handelingsperspectief en wat is er op organisatorisch, technisch en menselijk vlak nog nodig om dit perspectief daadwerkelijk operationeel te maken? Op die manier denkt u alvast na over de ingrediënten van de basisopleiding TGB in uw eigen veiligheidsregio.
Tussentijdse opdracht (zelfstudie)Ter voorbereiding op de tweede cursusdag maakt u een implementatieplan voor de invoering van de basisopleiding TGB in uw veiligheidsregio. Hoe wilt u de bevelvoerders en hun ploeg (maar ook de Officieren van Dienst) voorbereiden op een terroristische aanslag? En hoe krijgt u het daarvoor bedoelde handelingsperspectief tussen de oren en in de vingers? Hoe krijgt u alle betrokken collega’s mee en houdt u de vakbekwaamheid van de doelgroep op peil, ook na de basisopleiding?
Dag 2: mono- en multidisciplinair optreden bij een aanslagNa een terugblik op dag 1 werkt u samen met de andere deelnemers verder aan uw implementatieplan . De docent reikt u hierbij ook de multidisciplinaire context aan; welke eenheden en diensten komt de brandweer bij TGB tegen en wat betekent dat voor de samenwerking en het daadwerkelijke optreden?
In het middagdeel gaat u in twee scenario’s virtueel trainen met het optreden na een aanslag. Uw kennis van en inzicht in het handelingsperspectief TGB wordt hierbij verdiept, verrijkt en doorleefd. In de plenaire nabespreking zet u samen met de docent de puntjes op de i van uw implementatieplan.
De bijscholing Instructeur Basisopleiding TGB is een klassikale bijscholing waarin zelfstudie wordt afgewisseld met theorie, onderwijsleergesprekken, casuïstiek en virtuele oefeningen. Het lesmateriaal staat in de ELO Brandweer. Deze bijscholing gaat bij minimaal 10 deelnemers van start. De maximale groepsgrootte bedraagt 12 deelnemers.
De bijscholing Instructeur Basisopleiding TGB wordt als open inschrijving aangeboden, maar kan ook incompany bij u in de regio worden verzorgd. Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte aanvragen? Bel of mail dan met Rijk Hofman, projectleider vakbekwaamheid. Telefoon 06 57 56 17 91, e-mail rijk.hofman@ifv.nl.
U rondt deze bijscholing af met een bewijs van deelname, wanneer u beide lesdagen heeft bijgewoond.