Op 1 januari 2022 treedt tegelijk met de Omgevingswet de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. Deze wet heeft grote gevolgen voor het bouwproces en het proces van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Op dit moment is de gemeente verantwoordelijk voor het toetsen van bouwplannen en ziet zij toe op de uitvoering volgens de verleende vergunning. Straks dragen partijen in de bouw er zelf zorg voor dat ze voldoen aan de voorschriften.
Deze verandering heeft invloed op de rol van de veiligheidsregio en op de werkzaamheden van medewerkers en specialisten op het gebied van toezicht, handhaven en vergunningverlening in de bouw. Hoe hangen het bouwproces en het VTH-proces straks samen? Wat betekent deze samenhang voor de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de gemeente, de bouw en de veiligheidsregio? Wat betekent de wet voor u, in uw functie? Dit leerblok Wkb is voor degenen die deze vraagstukken herkennen!
Dit leerblok is bedoeld voor medewerkers en specialisten bij veiligheidsregio's, gemeenten en omgevingsdiensten die belast zijn met het proces van toezicht, handhaven en vergunningverlening in de bouw. Dit leerblok is ook interessant voor adviesbureaus, uitvoeringsorganisaties van de Rijksoverheid, woningcorporaties, private partijen in de bouwbranche en aanverwante sectoren en voor functionarissen die bouwplannen ontwerpen en uitvoeren.
Na het volgen van dit leerblok:
Het leerblok bestaat uit vier webinars en een afsluitende plenaire bijeenkomst van één dagdeel. In de eerste webinar wordt de Wkb geïntroduceerd, met aandacht voor de context van de Omgevingswet. De volgende drie webinars behandelen de consequenties van het bouwproces en VTH-proces vóór de bouw (webinar 2), tijdens de bouw (webinar 3), en na de bouw (webinar 4).
Elke webinar duurt 20 tot 30 minuten. In het afsluitende online dagdeel van 3 uur wordt een casus behandeld en is er alle ruimte voor vragen n.a.v. de webinars. Inclusief deze afsluiting komt de studiebelasting naar schatting op ongeveer 5 uur.
Het leerblok Wkb heeft een blended leervorm. U kunt de vier webinars op een zelf gekozen tijdstip in de ELO Brandweer bestuderen. Dit doet u dus individueel en niet klassikaal. De webinars zijn vooraf opgenomen. U wordt geadviseerd om de vier webinars binnen een tijdsbestek van vier weken te volgen (gemiddeld één webinar per week). Binnen twee weken na deze zelfstudieperiode van vier weken wordt het plenaire terugkomdagdeel gepland. Daar doen alle deelnemers dus wél samen aan mee. Dit terugkomdagdeel kan zowel fysiek als op afstand (in een virtual classroom) plaatsvinden. Dat is afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever. Optioneel is ook een 'warme start' mogelijk; u volgt dan samen met andere deelnemers een introductie via MS Teams, waarin u informatie krijgt over dit leerblok en vragen aan de docenten kunt stellen.
Wat ontvangt u bij afronding?Heeft u alle vier webinars gevolgd en ook het plenaire terugkomdagdeel? Dan krijgt u na afloop een bewijs van deelname.
Op welke manieren kunt u dit leerblok volgen?U kunt zich via het IFV individueel opgeven voor de open inschrijving van dit leerblok. Een incompany samen met collega's van uw organisatie behoort ook tot de mogelijkheden. Open inschrijvingen vinden plaats bij het IFV in Arnhem, een incompany in uw eigen organisatie. Bij een incompany organiseren wij de terugkombijeenkomst in uw veiligheidsregio of organisatie.
Meer weten?Voor vragen over open inschrijvingen kunt u contact opnemen met Kirsten Boschman, telefoon 026-355226, e-mail kirsten.boschman@ifv.nl. Wilt u in gesprek over een incompany? Bel of mail dan Rijk Hofman, telefoon 06-57561791, e-mail rijk.hofman@ifv.nl. U kunt bij hem ook een vrijblijvende offerte aanvragen.
Dit leerblok gaat te zijner tijd op in het leerlandschap Risicomanagement. Een leerlandschap waarin er geen scheidslijn is tussen vakbekwaam worden en vakbekwaam blijven en geen scheidslijn is tussen functieprofielen. Een leerlandschap waarin iedereen die werkzaam is binnen dit (groeiende) vakgebied losse leerblokken of een bij hem of haar passende leerroute tot één van de uitstroomprofielen kan volgen. De volgende scholingen zijn al beschikbaar: