Leidinggeven aan brandweereenheden (pelotons) bij de bestrijding ter plaatse van het incident? En de leiding hebben over de totale brandweerinzet die de bron- en effectbestrijding uitvoert en verantwoordelijk is voor het treffen van maatregelen in het effectgebied?Volg de leergang Hoofdofficier van dienst en word vakbekwaam als beginnend hoofdofficier van dienst (HOvD).
U werkt minimaal drie jaar als officier van dienst bij de brandweer en draait in de toekomst mee in een piket als HOvD. U voldoet aan de instroomeisen uit het kwalificatiedossier.
In de leergang Hoofdofficier van dienst wordt u voorbereid op de volgende kerntaken:
U leert de twee kerntaken met bijbehorende werkzaamheden uit te voeren en om te gaan met de keuzes en dilemma's die hierbij een rol kunnen spelen.
Tijdens de leergang Hoofdofficier van dienst leert u afwisselend op de Brandweeracademie, thuis en op uw eigen werkplek. U doorloopt het volgende programma bij de Brandweeracademie:
Thuis of op uw werkplek verdiept u zich in de theorie, waarbij u in de bijeenkomsten de verdieping opzoekt, vaardigheden traint en deelneemt aan simulaties. Het programma op uw werkplek:
De leergang Hoofdofficier van dienst combineert leren en werken. Voor begeleiding op de werkplek heeft u een eigen leerwerkplekbegeleider nodig. De totale studiebelasting is 210 uur, verdeeld over ongeveer een half jaar. Meer informatie over de opbouw, proeve van bekwaamheid, instroomeisen en studiebelasting en -duur van de leergang Hoofdofficier van dienst vindt u in de bijbehorende studiegids.
Bent u werkzaam bij een provincie, gemeente, brandweer of veiligheidsregio en wilt u zich inschrijven voor een opleiding waarop de Financieringsregeling van toepassing is? Neem dan voor het aanmelden contact op met de trajectbegeleider van uw regio.
Meld u hieronder aan zonder de Financieringsregeling.
Downloaden
U sluit de leergang Hoofdofficier van dienst af met een proeve van bekwaamheid. Deze bestaat uit twee examens. Als u deze met goed gevolg aflegt, ontvangt u het diploma HOvD van het IFV. In de studiegids vindt u meer informatie over de proeve van bekwaamheid. Het Examenbureau IFV is verantwoordelijk voor het afnemen van de proeve van bekwaamheid.
De examenkosten van de leergang zijn nog nader te bepalen.
Heeft u vragen over examen doen bij het IFV? Kijk dan bij Examens voor meer informatie over bijvoorbeeld inzage, vrijstellingen en herkansen.