Professionals die een rol hebben in een opgeschaalde situatie binnen de geneeskundige keten kunnen bij de GHOR Academie van het IFV terecht voor een groot aantal opleidingen en trainingen. Ons aanbod bestaat uit opleidingen met open inschrijving en maatwerktrainingen.
Klik op de opleiding voor meer informatie over de inhoud en de wijze van aanmelding.
De GHOR Academie, onderdeel van het IFV, is het kennis- en opleidingsinstituut voor GHOR en opgeschaalde zorg. Wij zijn het loket voor opleidingen, trainingen, oefeningen, onderzoeken en kennis op het gebied van geneeskundige hulpverlening bij incidenten, crises en rampen. Ook bieden we ondersteuning aan alle spelers die een rol hebben in de grootschalige geneeskundige hulpverlening.
Wij zijn er voor de:
Wij werken samen met andere aanbieders en expertisecentra binnen het spectrum van de GHOR en de opgeschaalde zorg en maken zo optimaal gebruik van elkaars deskundigheid. Ook GHOR-bureaus en gezondheidszorginstellingen zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van onze producten. Hierdoor is er een continue interactie tussen kennis, opleidingsbehoeften, ontwikkelingen uit het operationele veld en (scholings)aanbod.
Volg ons op Twitter, LinkedIn en Facebook.Twitter: @IFV_GHORLinkedIn-groep GHOR AcademieFacebook: GHOR Academie
Bij het opleiden, trainen en oefenen van crisisprofessionals in het GHOR-domein maken wij onderscheid tussen vakbekwaam worden en vakbekwaam blijven. Ons aanbod bestaat uit opleidingen met open inschrijving en maatwerktrainingen.
Onze initiële opleidingen richten zich op het vakbekwaam worden in de rollen die genoemd worden in het Crisismodel GHOR. De opleidingen zijn modulair en bestaan uit een generiek en een specifiek gedeelte. Het generieke gedeelte is de basis voor de uitvoering van elke GHOR-rol. In het specifieke gedeelte staan de kerntaken voor de uitvoering van de desbetreffende GHOR-rol centraal. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende werkvormen om de leerinhoud zo gevarieerd mogelijk aan te bieden.
Op basis van ontwikkelingen en leerbehoeften uit de GHOR-regio’s ontwikkelen wij opleidingen, trainingen, studiedagen en (intervisie)bijeenkomsten voor vakbekwaam blijven. Het leren van en met elkaar staat hierbij centraal. Ervaringen en kennis gebruiken we als input voor ons huidige én nieuwe aanbod. Wij zien vakbekwaam blijven als een continu proces van leren, zodat crisisprofessionals competenties bezitten om hun rol uit te oefenen in een continu veranderende omgeving.Overzicht van onze opleidingen en trainingen GHOR en opgeschaalde zorg
Daarnaast is de GHOR Academie werkzaam als adviseur binnen de opgeschaalde zorg en leveren we maatwerk. Enkele voorbeelden:
Onze docenten en trainers zijn inhoudsdeskundig op het onderwerp waarin zij lesgeven. Wij begeleiden hen bij de ontwikkeling en uitvoering van opleidingen. Ook evalueren wij met hen de opleidingen en voeren wij op basis hiervan verbeteringen door. Als academie organiseren wij een aantal (didactische) (bij)scholingsactiviteiten en themabijeenkomsten, zodat onze docenten en trainers zich blijven ontwikkelen.
De GHOR Academie verzamelt, ontwikkelt, deelt en beheert kennis op het gebied van GHOR en opgeschaalde zorg. Kennis uit onderzoek wordt omgezet in praktische kennis en scholing voor uw voorbereiding op opgeschaalde zorg. Andersom wordt uw kennisbehoefte of vraag omgezet in toegepast onderzoek.
Het IFV, RIVM en GGD GHOR Nederland hebben op 9 april 2014 een intentieverklaring getekend, met als doel academisering van de crisisbeheersing publieke gezondheid door het inrichten van een landelijke kennisinfrastructuur. Het IFV is nauw betrokken geweest bij het opstellen van deze intentieverklaring en bij het uitwerken daarvan samen met het RIVM en GGD GHOR Nederland. Voortvloeiend uit dit traject zijn GGD en GHOR/Veiligheidsregio Gelderland-Zuid begin 2016 gestart met de inrichting van een academische werkplaats crisisbeheersing in de acute en publieke gezondheid: Academic Network for Applied Public Health and Emergency Management (Anaphem). Anaphem is een kennisinfrastructuur waarbinnen mensen uit beleid, onderzoek en praktijk samenwerken aan vraagstukken uit de praktijk. Het doel van Anaphem is om de kwaliteit van het werk in de crisisbeheersing publieke gezondheid verder te verbeteren. Anaphem werkt samen met de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het IFV, GGD GHOR Nederland en RIVM ondersteunen Anaphem: in dat kader participeert de academie in de ondersteuningsgroep Anaphem. Voor meer informatie: www.anaphem.nl.
Academische werkplaats Anaphem (14 maart 2017)Grootschalige Geneeskundige Bijstand van start gegaan op 4 januari 2016 (6 januari 2016)
De ontwikkelingen in het GHOR-domein en zijn omgeving gaan snel. De GHOR Academie van het IFV geeft daarom een eigen e-mailnieuwsbrief uit. Lees de nieuwsbrief en meld u aan.
Brondocument Basiskennis GHOR
Landelijk Protocol OvD-G 2.0
Kwalificatiedossier GAGS