In een vitale organisatie zie je dat medewerkers met energie werken, zich verantwoordelijk voelen en actief bezig zijn met hun ontwikkeling en loopbaan. De productiviteit ligt hoger en de resultaten zijn beter. Leidinggevenden hebben hierin een sleutelrol. Met gedrag en houding kunnen ze de energie in een organisatie positief of negatief beïnvloeden. Ze zijn zich daar vaak weinig van bewust.
Als leidinggevende moet u uw aandacht verdelen. U wilt voldoen aan de wensen van het management, sturing geven aan uw team en ook uw eigen dagelijkse klussen goed afmaken. De waan van alledag bepaalt de agenda. Tijd voor reflectie op de eigen rol is schaars. Ook tijd en aandacht voor de behoeftes en het welzijn van uw medewerkers staat al snel onder druk. U wilt de effectiviteit en vitaliteit vergroten van uzelf en uw medewerkers.
In deze training krijgt u inzicht in uw eigen vitaliteit; het vertrekpunt voor vitaal leiderschap. U onderzoekt wat uw medewerkers nodig hebben om goed te presteren en zich te ontwikkelen en u leert hoe u dit mogelijk maakt. U krijgt niet alleen meer plezier in het leidinggeven, u bereikt ook meer. Toepassing in de praktijk staat centraal. Zo leert u niet alleen hoe vitaal leiderschap werkt, u gaat het ook ervaren.
Tijdens de training komen de volgende thema's aan de orde: Werkdruk en werkgeluk Mentale gezondheid, werkdruk en werkgeluk zijn actuele thema's. Zowel de gevolgen van te veel werkstress als de voordelen van werkgeluk komen aan de orde in de training. Hoe kun je werkgeluk beïnvloeden? Aan welke 'knoppen' kun je draaien?
Richting en ruimte Dit thema gaat over eigenaarschap en de dynamiek tussen richting geven en ruimte bieden. Hoe kunt u faciliterend zijn aan het proces zonder de controle te pakken? Hoe kunt u vertrouwen hebben en regelruimte bieden? Mobiliteit en stabiliteit Ontwikkeling en mobiliteit van personeel heeft elke leidinggevende mee te maken. Welke invloed heeft u? En wat is de relatie tussen mobiliteit en stabiliteit van uw team? Hoe voert u betekenisvolle gesprekken met uw medewerkers over hun loopbaan, ontwikkeling en mobiliteit? U krijgt modellen aangereikt die u kunt toepassen op uw eigen situatie en die van uw team. U oefent met interventies en gesprekken. Tijdens deze training maakt u een persoonlijk portfolio, waarin u de eigen leer- en ontwikkelpunten bijhoudt. Daarnaast krijgt u na een aantal concrete opdrachten die u uitvoert in de eigen organisatie met de eigen medewerkers of belangrijke stakeholders. Tijdens de tussentijdse intervisiebijeenkomsten reflecteert u met uw collega deelnemers op de opdrachten. Door deze aanpak heeft niet alleen u als deelnemer baat bij het geleerde, maar uw teamleden en organisatie profiteren mee. U brengt het meteen in de praktijk!
Na het volgen van dit programma:
Voor deze training zijn we een samenwerking aangegaan met Ardis. Marja den Boer is schrijver, trainer en coach op het gebied van veerkracht en vitaliteit en draagt op die manier bij aan het vergroten van de impact van mensen en organisaties. De trainingsdagen worden verzorgd door een gedragstrainer van het IFV samen met Marja den Boer of een andere trainer van Ardis.
De training bestaat uit vier dagen en drie tussentijdse intervisiebijeenkomsten. Naar behoefte wordt na drie maanden is er een terugkomdag georganiseerd om de leerervaringen met elkaar te delen.
Als u meer informatie wilt neem dan contact op met het IFV, telefoon 026 355 29 34, e-mail leiderschaporganisatie@ifv.nl.
Wilt u na deze training binnen uw eigen organisatie aan de slag met vitaliteit, dan kunnen we bijvoorbeeld een teamsessie op maat samenstellen. Bel of mail dan met het IFV, telefoon 026 355 29 34, e-mail leiderschaporganisatie@ifv.nl.